Eines per incorporar la perspectiva de la salut en les actuacions municipals
ISGlobal
L’estratègia Salut a totes les polítiques, basada en l'evidència acumulada, proposa que la salut i els seus determinants es tinguin en compte a l’hora de definir les polítiques públiques sectorials no sanitàries.
Els ajuntaments de la demarcació han anat incorporant aquesta visió, com posa de relleu el creixent interès que tenen en conèixer l’estat de salut dels seus habitants així com les possibles repercussions en la salut i la qualitat de vida de les actuacions municipals.
Per això des de la Diputació de Barcelona, i en col·laboració amb ISGlobal, s’ha fet una selecció d’un conjunt d’eines que permeten incorporar, mesurar i avaluar l’efecte que poden tenir sobre la salut les intervencions a l’espai públic i s’ha posat a disposició dels ajuntaments i de tots els actors que treballen per als municipis a través d’un cercador web. El cercador, d’accés lliure i gratuït i disponible al web d’Entorn Urbà i Salut de la Diputació de Barcelona, pretén ser un suport per als municipis i les comunitats que volen fer actuacions o polítiques que tinguin efecte sobre la salut, mesurar-les i avaluar-les.
El cercador, a més de permetre buscar segons paraules o conjunts de paraules concretes, disposa de tres camps de cerca diferents:
En molts casos l’ús d’alguna d’aquestes eines pot ser un primer pas per determinar si una actuació planificada amb un enfocament concret té sentit o no per millorar el benestar o la qualitat de vida al municipi o, en el cas d’actuacions ja realitzades, valorar i comprovar el veritable abast del seu impacte en salut.
En aquest sentit al cercador hi ha incloses unes 80 eines, si bé aquest nombre pot anar variant en posteriors actualitzacions. Hi figuren eines com per exemple MWIA (Mental Well-being Impact Assessment) per la valoració dels impactes d’un projecte sobre la salut mental o Pedestrian Environmental Quality Index que permet informar als planificadors de barris sobre les necessitats de vies per caminar.
A finals del 2023 es van aplicar algunes d’aquestes eines a actuacions municipals del projecte transformador Barris i comunitats: motors de transformació social liderat per l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat per analitzar l’efecte sobre la salut de diferents actuacions i projectes en municipis de la demarcació de Barcelona. Aquesta fase de pilotatge, a més dels beneficis que aporta apostar per un enfocament transversal entre àmbits municipals i la incorporació de la perspectiva ciutadana al procés, ha permès fer adaptacions de les eines a la nostra realitat. En articles que anirem publicant properament es presentaran aquests casos i experiències municipals que poden ser reproduïbles en altres municipis i barris. També s'inclourà documentació utilitzada en aquestes experiències a les corresponents fitxes de les eines del cercador, perquè serveixi de referència i d'ajuda per altres municipis
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #136 - Febrer 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat