© fizkes/ Shutterstock.com
Segons COPERNICUS, el programa d’observació de la Terra de la Unió Europea, al nostre planeta s’han batut els rècords de temperatures elevades durant 12 mesos consecutius. L’escalfament ha deixat de ser una predicció per convertir-se en una realitat. Al conjunt de l’Estat espanyol, les temperatures han experimentat un augment mitjà de 0,36 °C per dècada. Tanmateix, la mortalitat associada a la calor no ha augmentat en consonància, ja que la població és ara menys vulnerable a les temperatures que fa uns anys. Un dels factors que ha permès aquesta evolució és l’aire condicionat. Així ho assenyala un estudi recent liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa" i publicat a Environment International. El mateix estudi també constata que la mortalitat relacionada amb el fred també ha disminuït.
En aquesta recerca, Hicham Achebak i els seus col·legues van analitzar els factors demogràfics i socioeconòmics que expliquen aquesta reducció de la mortalitat relacionada amb la calor i el fred, malgrat l'augment de les temperatures. Van trobar que l'augment de la prevalença de l'aire condicionat (AC) a Espanya s'associa a una reducció de la mortalitat per calor, mentre que l'augment de la prevalença de la calefacció s'associa a una disminució de la mortalitat pel fred. En concret, l'AC va reduir en un 28,6% les morts per calor i en un 31,5% les morts per calor extrema entre finals de la dècada del 1980 i principis de la dècada del 2010.
Així mateix, els sistemes de calefacció van ser responsables de reduir les morts relacionades amb el fred en un 38,3% i d'un descens substancial del 50,8% en les morts relacionades amb el fred extrem durant el mateix període. La mortalitat pel fred encara hauria baixat més si no fos per l'augment en la proporció de persones majors de 65 anys, que són més susceptibles a les baixes temperatures.
Els autors conclouen que la reducció de la mortalitat relacionada amb la calor es deu en gran manera al desenvolupament socioeconòmic del país durant el període estudiat, més que no pas a intervencions específiques com els sistemes d'alerta d'onades de calor.
Per a l'anàlisi estadística, l'equip d’investigació va recopilar dades sobre la mortalitat diària (per totes les causes) i el clima (temperatura i humitat relativa) de 48 províncies de l'Espanya peninsular i les Illes Balears entre gener de 1980 i desembre de 2018. A continuació, aquestes dades es van relacionar amb 14 indicadors de context (variables demogràfiques i socioeconòmiques com l’habitatge, els ingressos i l’educació) per a aquestes poblacions durant el mateix període.
Implicacions per adaptar-se al canvi climàtic
Les troballes de l'estudi amplien resultats anteriors sobre la mortalitat relacionada amb la calor a Espanya i subratllen la importància de l'aire condicionat i la calefacció com a mesures d'adaptació eficaces per mitigar els efectes de la calor i el fred. No obstant això, adverteixen de grans disparitats en la presència d’aire condicionats entre les diferents províncies.
Els autors també assenyalen que l'ús generalitzat d'AC podria contribuir encara més a l'escalfament global depenent de la font d'energia elèctrica, per la qual cosa també calen altres estratègies per fer baixar les temperatures, com l'ampliació dels espais verds i blaus a les ciutats.
Referència
Achebak H, Quijal-Zamorano M, Lloyd SJ, Méndez-Turrubiates RF, Rey G and Ballester J. Drivers of the time-varying heat-cold-mortality association in Spain: a longitudinal observational study. Environment International. 2023. Doi: 10.1016/j.envint.2023.108284.
Pau Rubio, Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #141 - Estiu 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat