© Diputació de Barcelona
El 19 de setembre va tenir lloc una nova Trobada de Salut Pública, organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya, on es va debatre sobre les contribucions dels plans locals de salut a partir de tres experiències municipals, Igualada, Sant Sadurní d’Anoia i Barberà del Vallès.
Josep Mayoral, president del CSC, va donar la benvinguda i va recordar que el 80% dels determinants de la salut estan fora del sistema sanitari.
Sònia Chavero, cap de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, va moderar la sessió i va parlar de la importància de la coordinació i col·laboració entre els plans de salut de Catalunya, les regions sanitàries i els locals. Va destacar que els plans de salut han d’estar liderats per les institucions, però que el propòsit és que el territori i la ciutadania se’ls facin seus.
Neus Orriols, cap de Servei de Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada, va explicar com el 3r Pla de salut d’Igualada ha incorporat els determinants de la salut i la transversalitat. Va destacar la necessitat de tenir un compromís efectiu per fer polítiques de salut tenint en compte el gènere, la interculturalitat, la diversitat funcional, la classe social i el cicle vital. També va posar de relleu que les demandes socials necessiten d’una organització transversal per donar-hi respostes.
Sílvia del Fresno, tècnica de Salut de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia va explicar els diferents mitjans utilitzats per promoure la participació i comunicació en l’elaboració del pla de salut, per aconseguir la representativitat, que tothom tingués l’oportunitat de participar en el procés i poder conèixer les particularitats, percepcions i impressions de col·lectius amb iniquitats en salut. I alhora, el mapa d’actuacions existents en salut.
Mireia Campos, tècnica de l’Oficina de Salut, Alimentació i Benestar Animal de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, va manifestar que fer el seguiment i l’avaluació del pla de salut ajuda a reflexionar, recordar els compromisos assumits, adonar-se de les oportunitat, trobar solucions i prendre decisions en base a les conclusions. També va destacar que tot això, millora la governança, facilita la planificació i la transparència i promou la creació de xarxa, tant dins com fora de l’ajuntament.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #143 - Octubre 2024
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat