Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2024 - #145

El Servei de Salut Pública informa

Situació de les malalties respiratòries a la demarcació de Barcelona

© Helena Nechaeva / Shutterstock.com

© Helena Nechaeva / Shutterstock.com

El 15 de desembre se celebra la 33a edició de La Marató que es dedicarà a les malalties respiratòries, les quals inclouen aquelles patologies que afecten els pulmons, les vies aèries i el conjunt d'òrgans i teixits necessaris per a la respiració. Les afeccions respiratòries són una de les principals causes de morbimortalitat del nostre entorn i es donen en totes les edats.

A la demarcació de Barcelona les malalties respiratòries representen la segona causa d’ingrés hospitalari (12,4%), segons l’anàlisi de les dades dels municipis de més de 10.000 habitants, exclosa la ciutat de Barcelona. En concret, l’any 2023 van haver-hi 41.900 hospitalitzacions, on els pacients hospitalitzats tenien una mitjana d’edat de 63,6 anys. El 45,5% dels ingressos corresponen a dones i el 54,5% a homes.

Pel que fa a les principals patologies que causen l’ingrés, en primer lloc hi ha la pneumònia causada per microorganismes no especificats (14,5%) seguida d’altres tipus de malaltia pulmonar obstructiva crònica (asma obstructiva crònica, bronquitis crònica amb emfisema, etc.) (13,9%) i la bronquitis aguda (9,2%).

Les malalties del sistema respiratori suposen la tercera causa de mort a la demarcació (8,7%). Al 2022 es van produir 2.551 defuncions de les quals el 42% es va produir en dones i el 58% en homes, on la mitjana d’edat de les persones difuntes va ser de 82,3 anys.

D’altra banda, si parlem de tumors per causes respiratòries, 5 de cada 100 defuncions durant el 2022 van ser per tumor maligne de tràquea, bronquis i pulmó, un total de 1.491 morts distribuïdes per sexe de forma desigual (el 25% de les morts es van donar en dones i el 75% en homes). El càncer de pulmó té un gran impacte i és una de les principals causes de mortalitat prematura. S’estima que les persones que pateixen càncer de pulmó perden 9 anys de vida en el cas de les dones i 8 anys de vida en el cas dels homes.

La causa de les malalties respiratòries és multifactorial i entre els principals agents causants destaquen el consum de tabac i la contaminació ambiental.

Moltes d’aquestes patologies no tenen un tractament definitiu i són de per vida, el que fa minvar la qualitat de vida de les persones; per aquest motiu és essencial prioritzar la prevenció basada en hàbits i estils de vida saludable i la creació d’entorns saludables. Així doncs no fumar, mantenir una dieta saludable i equilibrada, practicar esport, promoure entorns amb bona qualitat de l’aire, entre d’altres, minimitza el risc de patir alguna d’aquestes malalties. Per aquest motiu, cal recalcar la importància de sensibilitzar la població i d’invertir en polítiques on s’apliqui l’estratègia de salut a totes les polítiques per tal d’actuar des de sectors com els de l’educació, l’esport, l’urbanisme, el medi ambient, la mobilitat i la salut pública.

A més, l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible inclou entre els seus objectius garantir una vida sana i promoure el benestar de tothom a totes les edats. Concretament, la fita 3.4 d’aquest objectiu és reduir pel 2030 en un terç la mortalitat prematura per malalties no transmissibles, com seria el cas de la mortalitat atribuïda a les malalties respiratòries cròniques, mitjançant la seva prevenció i tractament, i promoure la salut mental i el benestar.

En aquesta línia, l’Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública de la Diputació de Barcelona posa a disposició dels ens locals de la demarcació diversos recursos per fomentar hàbits de vida saludables. Entre aquests recursos destaquen tallers educatius per a la prevenció del consum de tabac, tallers educatius sobre alimentació saludable, suport econòmic per accions relacionades amb la promoció d’hàbits i estils de vida saludables o l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut que facilita informació sobre la percepció de l’estat de salut i estils de vida de l’alumnat de 4t d’ESO. També ofereix l’informe d’indicadors de salut local que mostra l’estat de salut dels municipis i té un apartat dedicat a les malalties respiratòries. Tots els municipis de més de 10.000 habitants de la demarcació de Barcelona interessats en rebre l’Informe d’Indicadors de Salut Local poden fer la sol·licitud a través del Catàleg de Serveis.

Infografia Malalties respiratòries en xifres

Infografia Malalties respiratòries en xifres
 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #145 - Desembre 2024

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS