El calçot és cadascun dels brots d'una ceba blanca que ha estat replantada i cultivada de forma especial, perquè tingui la seva forma allargada característica, així conforme aquests brots van creixent, se'ls va cobrint amb terra pels costats per blanquejar la seva base, que és la part que es consumeix. En estar enterrada fa que sigui molt tendra i d'un sabor i dolçor característics.
La temporada d'aquesta hortalissa va des de mitjans de novembre fins a mitjans d'abril. Els calçots es poden menjar fent una calçotada tradicional o bé cuinats al forn, en wok, sofregits...
Des del punt de vista nutricional, cal destacar que el calçot és molt ric en aigua i fibra d'aquí la seva funció reguladora del trànsit intestinal. És ric en potassi, mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal. El seu alt contingut en flavonoides i polifenols té efectes antioxidants i protegeix les cèl·lules de l'envelliment. I la seva riquesa en sulfats (derivats de sofre) li confereix propietats com a antisèptic natural. La ració recomanada és de 10 a 15 unitats per persona, ja que si n'abuseu poden donar malestar intestinal (flatulències, punxades...) pel seu efecte dilatador de l'intestí.
Gaudiu dels calçots, ara que és temporada.
I recordeu que és important consumir fruites (3 peces) i verdures (una crua i una cuita) cada dia, i fer així possible la recomanació "5 al dia". Al febrer les fruites de temporada són taronges, mandarines i aranges.
Aquí hi ha un parell de receptes amb calçots
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #47 - Febrer 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat