Butlletí EspaiS@lut
Març 2016 - #48

Espai municipal

Iniciativa al Maresme per millorar els menús escolars amb productes de proximitat

Una experiència de transformació vinculada als menjadors escolars, amb el suport del Consell Comarcal del Maresme i la Xarxa Productes de la terra.

La prova pilot per a la creació d'una central de compres al Maresme, neix el curs escolar 2015/16 unint 14 finques agràries i 6 gestores d'11 menjadors escolars (llars d'infants i primària).

Objectius

  • Apropar les empreses productores d'hortalisses i gestores de menjadors escolars, compartir espais de treball i conèixer les diferents realitats per construir un circuit curt de comercialització.
  • Contribuir a la viabilitat de les hortes existents a la comarca i potenciar-ne de noves. Formen part del patrimoni paisatgístic i econòmic i cal conservar-les.
  • Fer possible el consum de verdures locals i de temporada a les escoles de la comarca. Les gestores que volen canviar o millorar els seus serveis han de tenir la capacitat d'abastir-se.
  • Potenciar els aspectes sensorials, nutricionals i de salut en el menú dels menjadors escolars, incorporant més verdura de la comarca, cereals i llegums.
  • Sensibilitzar tots els integrants de la comunitat educativa de les escoles del projecte sobre els valors d'un menjador ecològic: producció, nutrició i educació al temps de menjador.

Per afavorir els bons hàbits alimentaris en el menjador escolar, es treballa per promoure les següents millores en el menú:

  • Augmentar la ració de verdures de temporada amb l'objectiu de consumir 100 gr. diaris.
  • Augmentar el consum i varietats de cereals integrals (arròs, mill, fajol, civada…).
  • Augmentar el consum de llegums amb varietats locals.
  • Introduir la proteïna vegetal (llegum), reduir el consum d'aliments d'origen animal.

 

  • TEMPORADA, allò que creix en el mateix clima on estem vivint.
  • PROXIMITAT, DIRECTE DE PRODUCTORS. Els productors, gràcies a la seva feina ens garanteixen el subministrament d'aliments de la màxima qualitat gustativa i nutricional.
  • ECOLÒGIC, producció respectuosa amb el medi ambient i les persones.

 

S'edita un tríptic informatiu de la prova pilot ‘Projecte Central de compres – Maresme curs 2015-16'.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #48 - Març 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS