Butlletí EspaiS@lut
Juny 2016 - #51

Menja saludable

Propietats nutricionals de la sardina

La sardina (Sardina pilchardus ) és una espècie migratòria de peix blau que viu lluny de la costa i que recorre llargues distàncies. Aquests llargs viatges les obliga a tenir reserves de greixos, entre un 5% i un 8% del seu pes, i els seus músculs estan molt irrigats, per això la coloració vermellosa de la seva carn.

Les sardines es pesquen de nit, amb la tècnica de l'encerclament amb llum. La mida més comú és entre 15 i 20 cm i la talla mínima és d'11 cm. La seva captura es porta a terme durant tot l'any però de juny a octubre és quan és troben en aigües més superficials i més a prop de la costa, i quan el seu contingut en greix és major i, per tant,  també són més gustoses.

La majoria del greix que ens aporta és insaturat en forma d'omega-3, molt important per regular el colesterol en sang, reduir problemes inflamatoris i enfortir el sistema nerviós. A més, conté molt calci, sobretot si es mengen amb l'espina. Consumir-ne sovint és un bon propòsit per a la nostra salut física i mental.

Les possibilitats de cuinar les sardines són molt diverses i totes elles molt gustoses: al forn amb llimona i orenga, marinades en vinagre de poma, en conserva afegides a l'amanida... Per seguir la recomanació "5 al dia" acompanyeu-les d'una amanida i per postres una fruita de principis d'estiu: la nectarina, el préssec o el paraguaià. 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #51 - Juny 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS