Butlletí EspaiS@lut
Juny 2016 - #51

El Servei de Salut Pública informa

El tabac en xifres

El passat 27 de maig es van presentar els resultats de l'enquesta de la XVII Setmana Sense Fum 2016 i les dades de l'impacte que ha tingut a Catalunya la llei de mesures sanitàries enfront al tabaquisme, després de 10 anys de la seva entrada en vigor.

Llegir més.

L'enquesta s'ha dut a terme a tot l'Estat Espanyol, però ha estat a Catalunya on ha tingut un nombre més alt de participació, amb més de 3.200 enquestes complimentades, el que ha suposat un 35% del total. L'edat mitjana de les persones què han repsòs és de 46 anys i d'aquestes un 18% són fumadores, un 39% són exfumadores i un 43% no ha fumat mai.

De les respostes obtingudes les dades més significatives són:

  • Un 42% dels enquestats consideren que estan exposats al fum ambiental del tabac a les terrasses.
  • El 70% de les persones fumadores ha intentat deixar de fumar en alguna ocasió.
  • El 80% dels qui han deixat de fumar ho han fet sense ajuda.
  • Tan sols un 34,6% considera que l'empaquetat genèric ajudaria a disminuir el consum o a deixar de fumar. (És el lema de l'OMS d'enguany)
  • El 48% considera que la cigarreta electrònica no ajuda a deixar de fumar i el 37% dubta que pugui fer-ho. Tal vegada que el 72% considera que hauria de regular-se el seu ús en espais públics com en el cas del tabac.
  • El 56% considera que el contraban de tabac afavoreix el consum. Però, per contra tan sols el 38% creu que l'eliminació del contraban reduiria el consum.
  • La majoria dels enquestats, 63%, pensa que l´augment del preu del tabac faria que més gent deixés de fumar. I un 68% estaria d'acord en que s'augmentés el preu del tabac.
  • El 63% creu que els fàrmacs són una ajuda per deixar de fumar i el 60% creu que haurien d'estar finançats pel Sistema Nacional de Salut.

Les persones no fumadores i les exfumadores consideren que la mesura més efectiva per reduir o cessar en el consum de tabac és l'increment del preu, mentre les fumadores consideren que és el finançament dels tractaments.

Pel que fa a l'impacte que ha tingut la llei de mesures sanitàries enfront al tabaquisme en els seus 10 anys d'implantació, les dades més rellevants són:

  • Una disminució de la prevalença de persones fumadores d'un 6%, del 33,7% al 25,7%. La prevalença segueix sent més alta en homes un 31%, enfront un 20,6% de dones. 
  • El consum diari de tabac entre escolars de 14 a 18 anys, ha passat del 23 a l'11%.
  • El consum de cigarretes fetes a mà ha passat d'un 3,3% a un 26,7%, entre els productes que utilitza qui fuma. I aquest tipus de format és utilitzat majoritàriament per menors de 34 anys, amb estudis mitjos i superiors i de classe social alta.
  • El consum de cigarretes electròniques és molt baix, el 0,4% del total de productes que utilitzen les persones fumadores.
  • La venda de cigarretes convencionals s'ha reduït a la meitat, i tot i l'augment de les cigarretes fetes a mà, el balanç entre tots dos és una disminució del consum de tabac.
  • Per primera vegada, en 2013 s'ha observat una disminució de les morts atribuïbles al consum del tabac en els majors de 34 anys. Tot i així, cada hora mor una persona a Catalunya com a conseqüència del consum de tabac.

 

Enllaç als resultats de l'Enquesta XVII Setmana sense fum.

Enllaç al web  XVII Setmana sense fum.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #51 - Juny 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS