Aquesta data ens permet sensibilitzar la població sobre els efectes d'una inadequada exposició al sol i és una excel·lent oportunitat per educar la població de cara a la seva prevenció.
L'exposició excessiva a les radiacions ultraviolades, tant naturals (raigs del sol) com artificials (llits bronzejadors) és un dels principals factors de risc a l'hora de patir un tumor cutani.
Però alhora el sol és font de salut i ens aporta importants beneficis ja que intervé en la producció de vitamina D necessària per enfortir ossos i dents, afavoreix la producció de serotonina relacionada amb la regulació de la son i els estats d'ànim, i millora les nostres defenses naturals i també malalties de la pell com l'acné o la psoriasi, entre d'altres.
Així doncs, per gaudir dels beneficis del sol i no córrer riscos innecessaris, especialment ara que està a prop l'estiu, cal tenir presents una sèrie de pautes per protegir la nostra pell:
A banda d'aquestes recomanacions, no hem d'oblidar que hi ha factors de risc que poden influir a l'hora de desenvolupar un càncer de pell com tenir la pell clara o una pell que es crema amb facilitat, haver-se exposat al sol de manera perllongada i existir antecedents familiars, entre d'altres. El missatge en aquest cas és: prevenció, protecció solar, autoexploració i visitar periòdicament al dermatòleg.
En la línia de la prevenció i promoció d'hàbits saludables, el Servei de Salut Pública fomenta la protecció solar a través de les següents eines:
Taller de protecció solar per prevenir malalties adreçat a l'alumnat de cicle inicial de primària, on es treballa la importància de protegir-se del sol. Tots els participants reben el material Vigila amb el sol, solet!, també disponible per a aquells municipis que el vulguin fer servir en activitats relacionades amb la protecció solar dels infants.
Aquest material consta de tres elements:
Joc interactiu El joc del primers auxilis que recull situacions relacionades amb l'exposició excessiva al sol sense protecció.
També trobareu informació al web "Cuida les platges i cuida't a tu".
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #51 - Juny 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat