La Diputació de Barcelona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya han col·laborat en la formació de personal tècnic municipal per al control de la legionel·la en instal·lacions de baix risc.
La legionel·la és un bacteri que té en l'aigua el seu medi natural (és doncs un bacteri ambiental), que pot multiplicar-se, per tant, en instal·lacions susceptibles de generar aerosols si les condicions higienicosanitàries no són adequades i provocar un brot epidèmic. Aquests es poden donar en qualsevol moment de l'any, tot i que poden ser més habituals en èpoques estiuenques, on les temperatures mitjanes de les aigües solen ser més idònies pel creixement del bacteri.
Són doncs múltiples les instal·lacions que poden ser emissores d'aquest bacteri al medi ambient i provocar brots epidèmics, la millor manera d'evitar-ho és la prevenció que passa per un bon manteniment higiènic de les instal·lacions.
És per aquest motiu que en el darrer any s'han dut a terme quatre jornades en diferents territoris de la Demarcació Territorial de Barcelona (Baix Llobregat, Vallès Oriental, Vallès Occidental i Maresme), sota el títol "Jornada sobre el risc de la legionel·la en instal·lacions de baix risc".
Les jornades s'han adreçat a personal tècnic dels ens locals tant de l'àmbit de manteniment dels ajuntaments (parcs i jardins i instal·lacions esportives, etc.) com personal de la salut pública, així com personal extern d'empreses de neteja viària.
Els objectius d'aquestes sessions han estat sensibilitzar, informar i actualitzar els coneixements sobre la prevenció i el control de la legionel·la en les instal·lacions de baix risc (IBR); com són el reg per aspersió (a parcs i instal·lacions esportives especialment), els vehicles de neteja viària, les fonts ornamentals, nebulitzadors en establiments, autorentat i túnels de rentat de cotxes, sistemes d'aigua contra incendis... Així com dotar d'eines de control d'aquestes instal·lacions a les persones que hi tenen responsabilitat, i oferir el suport de l'Agència i de la Diputació en l'assessorament tècnic i l'avaluació del risc.
En total han sigut més de 350 el professionals que han assistit a aquestes quatre jornades, el que ens encoratja a seguir treballant conjuntament amb aquestes intervencions preventives, a fi i efecte de reforçar el control i així prevenir i minimitzar l'aparició de brots i vetllar per la salut de la població davant de riscos ambientals relacionat amb aquest bacteri.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #51 - Juny 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat