A la Jornada de Cloenda del Cercle de Comparació Intermunicipal en Seguretat Alimentària (CCISAM), celebrada el passat 13 de juliol al Museu Marítim de Barcelona, es van presentar els darrers resultats de les dades relatives a l'any 2015.
Es va constatar l'èxit i la utilitat d'aquesta eina de la Diputació de Barcelona que, en l'àmbit de la seguretat alimentària, ja porta set edicions i ha registrat un creixement sostingut de participants, ja que van començar amb 14 ens locals l'any 2014, i enguany ja en són 49. D'aquests 49 participants, 10 són districtes de la ciutat de Barcelona i 1 és un municipi de fora de la província de Barcelona.
La Diputada delegada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Sra. Laura Martínez, va inaugurar aquesta jornada, que es va celebrar a la sala d'actes del Museu Marítim de Barcelona. Laura Martínez va destacar la importància d'aquest cercle que avalua els resultats d'una activitat que és competència obligatòria dels municipis i que contribueix a garantir la qualitat de vida dels ciutadans. També va realçar l'èxit de participació que any rere any creix en nombre de participants. "... En un món globalitzat - va dir - en que els fluxos de persones i mercaderies són cada vegada més intensos i més difícils de controlar, creix la responsabilitat política per garantir la salubritat dels aliments que es posen a l'abast de la ciutadania"; tot i això – va continuar- "els recursos humans i econòmics que s'assignen per cobrir i desenvolupar aquesta competència no són encara els idonis...... : 90 cèntims per habitant a l'any". Malgrat això, destacà , "podem estar tots molt orgullosos de com han anat millorant la majoria dels indicadors amb els recursos de què disposem". El discurs finalitzà amb un agraïment molt especial a la participació i l'esforç dels tècnics municipals així com dels seus respectius regidors o regidores que els donen el suport per fer-ho.
La jornada tècnica es va obrir amb una conferència a càrrec del Sr. Jesús Contreras, Catedrátic d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i director de l'Observatori de l'Alimentació (ODELA) del Parc Científic de Barcelona, amb el títol "Paradoxes de la seguretat alimentària ", la qual va posar de relleu les diverses contradiccions que es donen avui en dia al voltant dels aliments, com ara les pors als aliments en un món que mai havia estat tan segur i on mai l'esperança de vida havia estat tan llarga.
A continuació va intervenir el Sr. Ramon Dordal, cap de la Secció de Suport a l'Activitat Econòmica i Financera Municipal del Servei de Programació de l'Àrea de Presidència de la Diputació, presentant una comunicació sobre "Els Cercles de Comparació Intermunicipal: Dades – Informació – Coneixement" on va destacar la importància de l'anàlisi coherent de les dades en funció de a qui s'adreça.
Tot seguit, Cati Chamorro, cap del Servei de Salut Pública de la Diputació, va presentar els principals resultats del CCISAM pel que fa a les dades relatives a l'any 2015.
Finalment va tenir lloc una taula rodona en la qual van participar la regidora de Serveis Socials, Salut i Educació de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, la Sra. Francisca Carrasquilla, i la regidora d'Esports, Salut i Consum de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Sra. Anna Doblas. Tots dues van exposar les seves experiències municipals relacionades amb la seva participació al Cercle de Comparació Intermunicipal en Seguretat Alimentària.
Enllaç al web dels Cercles de Comparació Intermunicipal en l'àmbit de la Seguretat Alimentària.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #53 - Setembre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat