Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2016 - #53

El Servei de Salut Pública informa

Els adolescents, la salut, els tatuatges i els pírcings

Font: © iStock.com / hidesy

Font: © iStock.com / hidesy

La modificació de l'aspecte extern de les persones ha estat present a totes les cultures com una manera de distingir-se de la resta. Actualment, aquestes pràctiques diferenciadores poden estar adreçades a la identificació amb un grup ideològic determinat, o respondre a una moda, i en moltes ocasions són resultat de la pressió de grup; i impliquen l'ús de joieria i roba inusuals, realització de pentinats alternatius, tatuatges, pírcings, etc.

Els tatuatges i pírcings cada vegada són més acceptats per la població en general i especialment entre els adolescents. No hem d'oblidar que l'adolescència es caracteritza, entre d'altres coses, per un desenvolupament psicològic que es manifesta per la recerca d'una identitat pròpia, oposició a l'autoritat, originalitat, imaginació, desig de coneixement del món i cerca de noves experiències.

Les prioritats a l'hora de realitzar aquestes pràctiques són el disseny i el preu. En canvi, els problemes de salut que se'n poden derivar, en la majoria d'ocasions, no es tenen en consideració.

Tanmateix, existeixen estudis epidemiològics que demostren l'associació de tatuatges i pírcings amb contagis per virus VHB, VHC i VIH. A més entre l'1% i el 5% dels tatuatges causen infeccions bacterianes, hipersensibilitat, al·lèrgies, etc. D'altra banda, un article publicat recentment a la revista mèdica The Lancet ha evidenciat el desconeixement generalitzat entre la població dels components de les tintes utilitzades i dels seus efectes a mig i llarg termini.

En relació a aquestes pràctiques, als ajuntaments els hi correspon l'autorització sanitària de funcionament dels establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing que s'ubiquin en el seu terme municipal, així com la vigilància i control dels mateixos.

Per ajudar-los en aquesta competència, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic per a la realització de les inspeccions higienicosanitàries d'aquests establiments.

En aquest àmbit, durant el primer semestre d'enguany s'han visitat 75 establiments corresponents a 19 municipis de la demarcació de Barcelona, que prèviament ho havien sol·licitat.

A més a més, amb la finalitat de millorar la informació dels adolescents sobre els riscos que tenen aquestes pràctiques i donar-los un seguit de recomanacions per tal que puguin tatuar-se o posar-se un pírcing de manera segura i responsable, els ajuntaments que han sol·licitat aquest suport poden sol·licitar també un taller adreçat a aquest col·lectiu.

Finalment, també s'ofereix, com a material educatiu i de sensibilització, el tríptic Tatuatges i pírcings: llueix-los sense riscos.

Els ens locals interessats en rebre aquest suport tècnic poden sol·licitar-lo a través del Catàleg de Serveis 2016 fins el 30 de setembre. L'atorgament d'aquest suport tindrà una validesa fins a la finalització del mandat l'any 2019.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #53 - Setembre 2016

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS