Catalunya, amb la colonització de Lleida, ja té les quatre províncies afectades per l'insecte invasor i són 448 municipis on es mantenen poblacions estables. Actualment, el mosquit tigre està present a tota la costa mediterrània i ocupa nous territoris a Cadis i les Illes Balears (Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera), i a l'interior, Osca.
Aedes albopictus té en la ciutadania un aliat que facilita la seva expansió. Es pot dir que es tracta d'un "insecte social" o un "insecte urbanita" que aprofita els medis de transport i l'activitat humana per ocupar nous territoris, on pot desenvolupar-se i mantenir les seves poblacions. D'aquesta manera avança de forma imparable per tot el territori i podem constatar, any rere any, noves zones ocupades.
Un estudi realitzat per un equip de científics, liderat per Francisco Collantes, del Departament de zoologia i antropologia física de la Universitat de Múrcia, i que ha comptat amb la col·laboració de la plataforma ciutadana "Mosquito Alert", publica un mapa actualitzat de la distribució del mosquit tigre, amb dades des de 2004 fins a 2015. Amb l'app "Mosquito Alert" els ciutadans voluntaris han detectat mosquits adults i els seus llocs de cria i després de la confirmació científica s'ha pogut determinar amb major precisió la invasió dels municipis de la costa mediterrània i l'avanç cap a l'interior.
Aquest mosquit de vol diürn i picada molesta pot actuar potencialment com a vector de malalties com el dengue, chikungunya i zika. Encara que actualment el risc és baix, és un factor a tenir present i és el motiu pel qual a Catalunya, la comunitat amb més anys d'implantació del mosquit tigre, s'està realitzant una vigilància del vector.
Segons F. Collantes, el fet que cada vegada hi hagi més àrees ocupades per l'insecte, accelera el procés de colonització i els resultats són previsibles, encara que no sempre és així. Especialment ha sorprès als investigadors, a partir de l'avís d'un ciutadà mitjançant l'app "Mosquito Alert", la detecció d'exemplars a la ciutat d'Osca, on els hiverns són molt freds. El proper any es veurà si l'insecte s'ha establert a la zona o només ha estat un cas eventual. Com a resultat d'aquest fet, el Govern d'Aragó ha posat en marxa una xarxa de vigilància per avaluar la situació a aquesta Comunitat Autònoma.
L'estudi complet el podeu trobar a: Collantes et al. Updating the known distribution of Aedes albopictus (Skuse, 1894) in Spain 2015, Acta Tropica.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #55 - Novembre 2016
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat