Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2017 - #59

El Servei de Salut Pública informa

La gavina de potes grogues com a risc potencial de zoonosis

En l’última dècada, el nombre de bacteris patògens que presenten resistència als agents antibiòtics ha augmentat de forma significativa a causa de l’abús, i sovint mal ús, d’aquests fàrmacs. Conseqüentment s’ha produït una expansió d’aquest bacteris i els corresponents efectes en la població humana. Altres factors que contribueixen a aquesta expansió són la globalització del comerç alimentari, el turisme internacional i les aus migratòries.

Hi ha diversos estudis realitzats sobre la presència de bacteris resistents en gavines, fins al punt de ser considerat un indicador de la resistència antibiòtica ambiental donada l’àmplia distribució d’aquestes aus a tot el món.

Un dels darrers estudis s’ha fet a la ciutat de Barcelona, des del maig al juny del 2014. En aquest estudi es van recollir un total de 132 mostres de matèria fecal de gavines de potes grogues nascudes el mateix any que es trobaven en diversos punts de nidificació de la ciutat de Barcelona (terrasses o teulades elevades). Es van caracteritzar gens dels enzims ESBL i EPC a les mostres recollides mitjançant la tècnica de reacció en cadena de la polimerasa (PCR) seguida d’una seqüenciació de l’ADN.

Els resultats de l’estudi van mostrar, en mostres fecals de gavines, un percentatge més elevat d’E. coli resistent que en estudis previs, obtenint-se 72 mostres positives en E. coli productora tant d’ESBL com EPC de les 132 recollides. Així mateix, es tracta del primer estudi que demostra la coexistència de dos gens carbapenemasa a E. coli de gavines de potes grogues.

El fet de que els aïllaments resistents a carbapenemases de mostres fecals de gavines tinguin el mateix tipus de seqüència i mòduls de resistència que els de mostres humanes en diverses parts del món, ressalta el paper potencial de les aus migratòries en la disseminació i expansió de microorganismes resistents a antibiòtics.

Per a més informació:

Prevalença dels enzims betalactamases i/o carbapenemases en Escherichia coli procedent de gavines de potes grogues de Barcelona, Espanya. American Society for Microbiology. Nov 2016. (en anglès)

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #59 - Febrer 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS