Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2017 - #59

En portada

Plans locals de salut

La planificació és un element clau per definir i desenvolupar l'acció en salut pública. És una forma de treballar que permet identificar les necessitats i els problemes de salut en un territori, els recursos de què es disposa i l'activitat que es realitza; ajuda a prioritzar problemes i activitats i permet avaluar resultats i processos. En definitiva, la planificació permet adequar les polítiques de salut pública a les necessitats i situació concreta d'un territori.

En sintonia amb aquesta línia de pensament, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va decidir fa uns anys impulsar les tasques de planificació en salut pública entre els municipis de la seva àrea d’influència i va endegar una nova línia de treball amb l’objectiu de donar suport tècnic i metodològic als municipis a l’hora d’elaborar els seus plans locals de salut. 

Aquesta iniciativa es va concretar en la creació de la Guia metodològica per a l’elaboració d'un Pla Local de Salut, amb la col·laboració de l’Escola Andalusa de Salut Pública.

La guia planteja el pla local de salut com l’instrument estratègic que concreta i defineix les accions de salut pública més adients a les necessitats de salut detectades en el municipi i considera el procés d'elaboració i execució del pla local com una oportunitat d’afavorir la generació d’aliances i el treball intersectorial al municipi, així com la participació de la ciutadania en el procés. D’altra banda, el conjunt d’interaccions i sinèrgies derivades dels processos d’elaboració dels plans locals de salut pels municipis els converteix en eines molt útils per afavorir la implementació del Pla de Salut de Catalunya al territori.

El Servei de Salut Pública, conscient de les necessitats de suport dels municipis, ha volgut donar un impuls significatiu a l’oferta de recursos en l’àmbit de la planificació en salut pública, incloent per primera vegada una línia de suport econòmic en el Catàleg de Serveis 2017 adreçada específicament a finançar l’elaboració dels plans de salut dels municipis majors de 50.000 habitants, fins a un màxim del 75% del cost total de l’actuació.

Al mateix temps, des del Servei s’està estudiant la fórmula més adient per atendre les peticions d’aquells municipis de població compresa entre 10.000 i 50.000 habitants que al llarg dels darrers anys han sol·licitat reiteradament suport tècnic i assessorament, ja sigui per al disseny del seu pla local de salut o per la realització d’altres activitats de planificació.

Sabem que les tasques de planificació de les polítiques de salut pública no són encara una prioritat entre els municipis del nostre entorn i podem dir que són relativament pocs els municipis de la província que han assumit el repte d’elaborar una pla local de salut i, menys encara, sotmetre’ls a processos d’avaluació.

Amb una oferta de recursos cada vegada més extensa, la Diputació de Barcelona fa una aposta decidida per aconseguir que l’acció planificada en salut deixi de ser un objectiu minoritari i passi a integrar-se amb normalitat en les agendes dels equips locals de salut pública.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #59 - Febrer 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS