Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2017 - #59

Espai municipal

L'Alt Berguedà es mou i fa salut

Una de les millors maneres de promocionar la salut entre la població és la realització d’activitats lúdiques i divulgatives que engresquin a les persones a aprendre a portar una vida saludable. Per aquest motiu, el programa de dinamització esportiva en petits municipis, duu a terme varies accions saludables al territori, ja siguin sessions/tallers pràctics com xerrades formatives /informatives amb diferents professionals de l’àmbit, com han estat farmacèutics, fisioterapeutes, osteòpates, personal mèdic dels Centres d’Atenció Primària, empreses destinades a desenvolupar activitats de promoció de la salut.

A través del projecte “Mou-te a l’Alt Berguedà”, hem portat la salut i l’entreteniment a localitats com Bagà, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Saldes, Vallcebre i Vilada (municipis que formen part del programa esportiu mancomunat en petits municipi de l’Alt Berguedà).

Les activitats realitzades han estat bastantes i originals, i totes han tingut gran acceptació i èxit de participació. Entre elles destaquen:

  • Marxa nòrdica". Activitat física molt completa que consisteix en caminar correctament amb uns bastons especialment dissenyats, desenvolupant una tècnica específica que requereix la utilització del 90 % de la musculatura corporal. Aquesta pràctica ajuda a la prevenció de malalties, la curació de lesions musculars i la rehabilitació postoperatòria de determinades cirurgies.
  • Cuina saludable”. Tallers i cursos divulgatius d’explicació de receptes de cuina amb l’objectiu d’aprendre a confeccionar plats sans i econòmics, en els que són protagonistes ingredients tan propers com les plantes, els fruits i les flors del nostre entorn natural. A les diferents sessions, els participants han pogut tastar aquestes propostes gastronòmiques: crema d’ortigues, bombons de mongetes, galetes d'espígol, trufes de pastanaga, infusió de tapaculs, oli de camagrocs, i licor de pi roig, entre moltes altres.
  • Descoberta vegetal”. Sortides per les contrades de les diverses localitats per trobar i identificar les herbes de la zona i explicar els seus usos medicinals, cosmètics i culinaris. D’aquesta manera, moltes de les plantes que trobem i que habitualment passen desapercebudes ens descobreixen un munt de fascinants virtuts. Així, recuperem també els coneixements i la manera de fer de les nostres àvies i avis, que utilitzaven en la seva quotidianitat aquestes plantes, moltes d’elles oblidades avui dia”.
  • Col·loca't amb salut”. Una activitat enfocada a aprendre a corregir la nostra higiene postural analitzant diferents situacions de la vida diària i identificant les pràctiques incorrectes per tal d’evitar lesions i dolor. D’aquesta forma, accions tan habituals com seure, ficar-se al llit, passar l’escombra o senzillament caminar, poden ser causa de malestar si no es porten a terme de la manera adequada. Per aquest motiu, els consells pràctics respecte a la correcció de la higiene postural resulten clau per millorar la qualitat de vida.

 

El programa de “Salut a l'Alt Berguedà" està pensat per a tothom, per a participants de totes les edats i condicions. D’aquesta manera, cada activitat s’adapta a les necessitats i característiques de la persona i grup. En el cas específic de les escoles, han realitzat les activitats “Tothom a taula” i “El joc de Curar i Cuidar”, a banda d’incloure també la ja mencionada “Descoberta Vegetal”.

A “Tothom a taula” alumnat i professorat es vesteixen de cuineres i cuiners amb uns originals davantals i barrets molt colorits. Aprenen a menjar de forma saludable mentre preparen plats sans i divertits realitzant manualitats amb els aliments i desenvolupen així la imaginació i la creativitat artística. Després, tothom es menja les seves pròpies creacions.

Al “Joc de Curar i cuidar” alumnes i mestres vesteixen un uniforme d’infermeria molt particular i aprenen nocions bàsiques sobre Primers Auxilis. De manera didàctica i molt divertida han de curar i cuidar un peculiar "pacient" de joguina. D’aquesta manera, coneixen com identificar els factors de risc més habituals dels accidents i les principals mesures de prevenció, com actuar davant un accident d'una manera segura, com facilitar la gestió de conflictes i, sobretot, prenen consciència de la importància de cuidar-se.

A través del programa “Mou-te a l’Alt Berguedà”, els resultats obtinguts han estat molt positius i visibles i tant les persones participants a les diferents activitats com els Ajuntaments i entitats implicades han expressat la seva satisfacció envers la feina realitzada.

Des de l’Alt Berguedà seguirem treballant per la salut de tots!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #59 - Febrer 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS