Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2017 - #59

El Servei de Salut Pública informa

Els riscos sanitaris dels tatuatges i pírcings

Els tatuatges són un fenomen europeu que ja involucra més de 60 milions d’europeus, i continua creixent.

En absència d’una recol·lecció sistemàtica de dades, la prevalença real de les complicacions associades a realitzar-se un tatuatge (principalment de caràcter dermatològic) és desconeguda. La majoria de les queixes són transitòries i inherents al procés de cicatrització de la ferida, en alguns casos, fins a un 5% de les persones tatuades, poden presentar infeccions bacterianes, especialment si la realització del tatuatge s’ha dut a terme en espais poc higiènics. El risc de càncer procedent dels tatuatges no estan provats, ni exclosos.

La percepció del risc es basa principalment en la informació proporcionada pels tatuadors, pares o amics, o llegir en els mitjans de comunicació i internet.

Activitats de control sanitari dels establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing han de continuar per reduir els riscos i han de servir paral·lelament com a formació dels tatuadors i aplicadors. Així mateix, s’han d’establir campanyes d’informació addicionals sobre els riscos per als clients potencials, especialment dirigides a adolescents i joves, el que els permetria una elecció informada.

Als ajuntaments els hi correspon l’autorització sanitària de funcionament dels establiments de tatuatge, micropigmentació i pírcing que s’ubiquin en el seu terme municipal, així com la vigilància i control periòdics dels mateixos.

Per ajudar-los en aquesta competència, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic per a la realització de les inspeccions higienicosanitàries d’aquests establiments, tallers sobre els riscos sanitaris d’aquestes pràctiques per aquells ajuntaments que tenen concedit el suport tècnic, i material educatiu i de sensibilització.

Així, durant l’any 2016 es van realitzar 118 visites de control sanitari (18% més que l’any anterior) corresponents a 30 municipis de la demarcació de Barcelona, que prèviament ho havien sol·licitat.

A més a més, es van impartir 22 tallers amb la finalitat de millorar la informació dels adolescents sobre els riscos sanitaris que es deriven d’aquestes pràctiques. Com a material educatiu i de sensibilització, s’ofereix el tríptic: Tatuatges i pírcings: llueix-los sense riscos.

Els ens locals interessats en rebre aquest suport tècnic, que no ho van sol·licitar durant l’any passat, poden sol·licitar-lo a través del Catàleg de Serveis 2017 fins el 30 de setembre. L’atorgament d’aquest suport tindrà una validesa fins a la finalització del mandat.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #59 - Febrer 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS