Butlletí EspaiS@lut
Març 2017 - #60

Menja saludable

Propietats nutricionals de la taronja

© iStock.com / julichka

© iStock.com / julichka

La taronja és el fruit del taronger (Citrus sinensis) que és un híbrid entre l'aranja grossa o pomelo (Citrus maxima) 25% i la mandarina (Citrus reticulata) 75%.

Hi ha diferents varietats de taronges: les “Navel” que en anglès vol dir “melic”, es caracteritzen per tenir un “melic” en el costat oposat de les fulles que en realitat és un petit fruit que queda inclòs en el fruit principal, les “Blanques” no tenen aquest melic i són les millors per fer suc gràcies a la seva major dolçor i les “Sanguines” que són molt similars a les “Blanques” però amb uns pigments vermells que apareixen amb l’ajut de baixes temperatures.

El cultiu del taronger es va iniciar fa milers d'anys al sud de la Xina. Des d'allà es va anar escampant pel sud-est asiàtic i, posteriorment a través de la ruta de la Seda i les croades dels àrabs, van arribar a Europa. A casa nostra hi ha conreus de tarongers a la costa tarragonina i als marges del riu Ebre.

Les taronges son riques en vitamina C que ens ajudarà a escurçar la durada dels refredats i a estimular el sistema immunitari. A més a més, també conté vitamines del grup B i vitamina A i minerals com el potassi, el calci i el fòsfor.

Menjar una taronja no és el mateix que beure un suc de taronja (encara que estigui acabat de fer). Quan ens mengem una taronja sencera, ens mengem la part blanca. Aquesta fina pell que envolta els grills és la que conté major concentració de vitamines, fibra i polifenols que tenen una funció antienvelliment i antiinflamatòria en les cèl·lules del nostre organisme.

Aquest hivern mengeu un cítric cada dia! Us protegireu dels refredats i gaudireu de més salut!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #60 - Març 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS