Butlletí EspaiS@lut
Març 2017 - #60

En portada

Estudi Polítiques Locals de Salut Pública

El Servei de Salut Pública de l’Àrea d’Atenció a les Persones, ha fet arribar recentment als regidors i regidores i als equips tècnics de Salut Pública de 74 municipis de més de 10.000 habitants de la província de Barcelona els resultats de l’Estudi de Polítiques Locals de Salut Pública 2016. Aquest estudi consta d'un informe general de síntesi i un altre individualitzat amb dades particularitzades referides a cada municipi sobre la gestió i organització municipal en matèria de Salut Pública, presentades de manera que es fa possible la comparació amb les dels municipis de la corresponent franja poblacional.

L’estudi és el resultat del treball impulsat per la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals que arriba ja a la seva tercera edició, després dels realitzats els anys 2010 i 2012.

Els 74 municipis participants en l’estudi, d’un total de 80 convocats, disposen ara d’informació actualitzada i rellevant sobre l’estructura municipal, tant política com tècnica, encarregada d’implementar les polítiques de Salut Pública, els instruments de planificació que s’utilitzen, el volum de despesa i les principals fonts de finançament, així com una descripció de les activitats de salut pública que es desenvolupen, a partir de la informació recollida sobre les activitats de salut pública realitzades pels municipis l’any 2015.

L’estudi pretén ser una eina de suport per als equips municipals de salut pública. Aportar una visió panoràmica sobre la situació real de la salut pública a nivell municipal és una de les principals fortaleses d’aquest tipus d’estudis. La complexitat actual de la gestió de la salut pública municipal planteja reptes i dificultats als equips locals de salut, circumstàncies que poden ser més fàcils d’abordar si es compta amb sistemes de seguiment de la realitat de la salut pública que facilitin la reflexió orientada a la millora de la presa de decisions.

Els resultats de l’estudi 2016 mostren una tònica general de continuïtat respecte als resultats de l’estudi anterior realitzat l’any 2012, amb alguna que altra diferència. Podem dir que, malgrat la restricció econòmica dels darrers anys, les estructures de gestió i les plantilles s’han mantingut majoritàriament sense canvis, el que es pot interpretar com una consolidació dels equips de salut pública.

D’altra banda, les dades indiquen que les regidories dedicades exclusivament a la salut pública continuen sent minoritàries entre els municipis, tot i que s’ha observat una tendència a l’increment del nombre de regidors amb dedicació horària exclusiva. Respecte a les activitats de salut pública, cal destacar un clar increment del nombre d’ajuntaments amb un nivell alt d’activitats de salut pública, especialment les de Promoció, en comparació amb l’estudi 2012. Per últim, la Diputació de Barcelona segueix sent considerada pels municipis com a primera institució prestadora de suport en matèria de salut pública i referent principal en l’àmbit de la Protecció de la Salut.

Si esteu interessats en conèixer més en detall els principals resultats de l’edició 2016 de l’Estudi de Polítiques Locals de Salut Pública, podeu accedir al document de síntesi clicant sobre l’enllaç.

Enllaç a l'informe: Estudi de Polítiques Locals de Salut Pública 2016.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #60 - Març 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS