Butlletí EspaiS@lut
Març 2017 - #60

Espai municipal

TIC's per a la promoció de la salut i la prevenció d'addiccions a Castelldefels

© Ajuntament de Castelldefels

© Ajuntament de Castelldefels

Les dunes són una defensa natural del litoral de Castelldefels en contra dels temporals de mar i del vent de Garbí, suaus monticles de sorra que aconsegueixen fer una estructura delicada, però que sobreviu al pas del temps.

Al blog-web les dunes (http://lesdunes.cat/) i també al facebook del mateix nom, l’Ajuntament de Castelldefels vol transmetre missatges, a la gent jove de Castelldefels, com a petits granets de sorra que ajudin a construir una defensa en contra dels temporals de les addiccions, els abusos de drogues o altres tipus de comportaments de risc, per reforçar-se, millorar la salut i prevenir malalties.

Castelldefels des de fa 25 anys té instaurat el Programa d’Educació per la Salut amb activitats adreçades a tota la població, fent especial èmfasi en la població infantil i juvenil. Aquest programa treballa continguts de promoció d’hàbits saludables, amb diversos eixos temàtics: Prevenció del consum de substàncies tòxiques, alimentació saludable i prevenció dels seus trastorns, afectivitat i sexualitat, salut mental i benestar emocional, i autoprotecció, primers auxilis i suport vital bàsic.

D’ençà que des del 2015 es va detectar un descens en la sol·licitud d’activitats adreçades a nens i joves i referides a la prevenció de consums de substàncies tòxiques com l’alcohol i el tabac, vàrem pensar que el que fallava era el format del missatge i no tant el missatge en si. A partir d’aquí ens vàrem plantejar la possibilitat d’utilitzar les noves tecnologies perquè aquestes eren les que utilitzen els nostres joves per comunicar-se. I amb aquesta idea vàrem parlar amb GASS (Grup associat de serveis de salut), entitat encarregada de realitzar les activitats en format taller al municipi, i immediatament ens vam posar a treballar en la creació d’un blog-web i d’una pàgina de facebook.

Així sorgeix aquesta iniciativa amb l’objectiu de fer arribar informació que ajudi a evitar el consum d’alcohol, i d’altres drogues i comportaments de risc al jovent del municipi. Alhora es donen indicacions per reduir els danys i els riscos a qui no pugui aturar aquestes conductes.

El blog/web es va crear amb el format de revista digital informal que recull informacions diverses de temes d’interès juvenil i diferents qüestions preventives de promoció de la salut, per facilitar-les a la comunitat jove de Castelldefels.

El Facebook permet, també, llençar informació per a la prevenció del consum d’alcohol, altres drogues i comportaments de risc, i a través del correu electrònic: suport@lesdunes.cat els joves poden fer consultes anònimes.

Amb un any i escaig de funcionament, des de l’octubre de 2015, s’han rebut 2.463 visites i s’han visualitzat 8.408 pàgines. Des del blog-web s’han fet entre d’altres entrades, 22 relacionades amb les addiccions. I s’han penjat 6 test d’autoavaluació sobre diferents temàtiques: dependència al consum de cànnabis, dependència a la nicotina, begudes energètiques o edrinks, dependència a l’alcohol i ús d’smartphones.

El facebook ja compta amb 429 amics i, des que es va posar en marxa, s’han realitzat 162 entrades d’informació, entre les que destaquen 38 anuncis preventius i 3 càpsules de vídeo preventives. També destaquem que s’han aconseguit 217 likes i 63 shares.

La instauració d’aquestes TIC preventives ha estat progressiva. Respecte al web, encara que es va fer un plantejament de menys entrades i continguts, s’ha considerat que és important omplir el màxim possible de continguts per assolir més interès. El format de revista, sense posar gaire lletra i basant-se més en vídeos, creiem que ha facilitat una experiència més dinàmica de la web, tot incloent informacions preventives. D’altra banda, els test han permès una funció més interactiva a la web, ja que es pot aconseguir informació personalitzada de forma automàtica i anònima.

Pel que fa al facebook s’ha aconseguit una audiència superior a la que s’havia plantejat d’inici. Això indica que el medi té acceptació en el sector juvenil i que permet connectar amb ell d’una manera dinàmica i àgil.

A hores d’ara la funció d’aquestes eines està sent informativa, tot i que volem que esdevingui més consultiva, la qual cosa requerirà un cert grau de confiança i complicitat que considerem que s’adquirirà, entre d’altres formes, amb una part presencial d’intervenció que farem mitjançant els tallers a les aules i xerrades al Kasal de Joves de la ciutat.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #60 - Març 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS