Butlletí EspaiS@lut
Març 2017 - #60

El Servei de Salut Pública informa

Ha arribat la "Vinchuca" al nostre país?

© wikimedia commons / Giancarlodessi / Bärbel Stock

© wikimedia commons / Giancarlodessi / Bärbel Stock

L’espècie Leptoglossus occidentalis, coneguda comunament com a la xinxa americana del pi, és un insecte hemípter xuclador de la família Coreidae. A la tardor i a l’hivern, els adults són molt visibles ja que busquen refugi per protegir-se del fred, arribant a entrar a l’interior dels domicilis. Aquest fet i el seu comportament gregari han generat una alarma social reflectida a diferents mitjans de comunicació i un elevat nombre de denúncies ciutadanes en confondre´l amb una altra espècie de xinxa: el Triatoma infestans o “vinchuca”, responsable de la transmissió del mal de chagas.

No hi ha motius per alarmar-se, en primer lloc perquè la vinchuca, endèmica de Sud-Amèrica, no és present al nostre país, i en segon lloc perquè el Leptoglossus occidentalis no és hematòfag i sembla que no pica als humans i per tant, no podria mai transmetre aquesta malaltia.

La Xinxa americana del pi es considera una espècie invasora al nostre país ja que és originària de Nord-Amèrica on provoca danys a diverses espècies de coníferes locals. Els principals ports marítims europeus en van ser la via d’entrada al continent europeu, on pot afectar a espècies com el pi blanc, el pi pinyoner, el pi roig i el pi pinassa.

Les nimfes i els adults d’aquesta espècie s’alimenten bàsicament de pinyons i pinyes de coníferes, afectant la seva capacitat de germinació. La xinxa clava l’estilet que té a la boca absorbint la saba, el que pot provocar una reducció de la fertilitat de l’arbre.

 

Com es veu a les imatges, encara que semblants, aquests insectes no tenen les mateixes característiques com per exemple, l’especial forma aixafada de les potes posteriors del Leptoglossus occidentalis. Tot i així, persones sense coneixements entomològics poden trobar certa similitud i confondre’s a l’hora d’identificar l’espècie. Per aquest motiu, i donat que estem davant d’una espècie inclosa al catàleg d’espècies invasores, es recomana la comunicació de la troballa als serveis de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya (934 445 000).

 

Bibliografia:

 

Eva Herreros – Servei de Control de Mosquits

 

Imatges:

  • Leptoglossus occidentalis. Font: Wikimedia Commons. Giancarlodessi. CC BY-SA 3.0
  • Triatoma infestans. Font: Wikimedia Commons. Bärbel Stock. CC BY-SA 3.0 de

 

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #60 - Març 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS