Butlletí EspaiS@lut
Maig 2017 - #62

El Servei de Salut Pública informa

Seminari "Vacunes i salut pública: una mirada des de l'àmbit local"

© ASPC

© ASPC

En el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Màster de Salut Pública de la UPF, el dijous 6 d’abril es va celebrar el seminari Vacunes i salut pública, una mirada des de l’àmbit local.

El seminari va començar amb la intervenció del Dr. Luis C. Urbiztondo, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va posar de manifest que després de la potabilització de l’aigua, les vacunes són la intervenció que més ha contribuït a augmentar l’esperança de vida i la millora de la salut de la població.

La finalitat de les vacunes és controlar, disminuir, eliminar o eradicar malalties prevenibles, en tot el territori i a tota la població. Existeixen dos grans grups de vacunes, les sistemàtiques recollides en el calendari vacunal i de caràcter poblacional, i les específiques per a determinats grups de risc.

Tot i la no obligatorietat de les vacunes a Catalunya, l’índex de vacunació és de gairebé el 95%, el que confereix immunitat a tota la comunitat, a la vegada que limita els brots epidèmics que puguin comparèixer en les persones no immunitzades.

L’OMS estima que la vacunació evita 2,5 milions de morts a l’any. Per això, el lema de la setmana de la immunització 2017, que es celebrarà del 24 al 30 d’abril, és Les vacunes funcionen.

A continuació Mireia Garcia, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, va explicar l’estratègia que s’ha seguit a la ciutat de Barcelona per a disminuir la incidència d’hepatitis A en el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH). Es posa de manifest que el món local pot contribuir positivament a l’èxit de les estratègies de vacunació, que depenen, tot i així, de la coordinació a tots els nivells, i que la participació comunitària afavoreix l’acceptació de la vacunació entre la ciutadania, el que és essencial per a aconseguir cobertures vacunals superiors al 70% per a garantir la immunitat comunitària.

Per a finalitzar la sessió es va obrir un torn de paraules, en el que es van tractar, entre d’altres temes:

  • Els motius de la manca de disponibilitat d'algun tipus de vacunes. Dues possibles causes que poden haver desbordat a la indústria farmacèutica serien les campanyes de vacunació massives de països emergents (Xina, Sud-Amèrica...) i la complexitat de la producció d’aquests productes.
  • L’existència de diferències en la introducció de noves vacunacions, entre algunes societats científiques i l’administració.
  • La necessitat de directrius clares a nivell europeu perquè tots els països apliquin polítiques semblants a l’hora de vacunar la població.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #62 - Maig 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS