Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2017 - #64

Menja saludable

Propietats nutricionals del carbassó

© iStock.com / eyewave

© iStock.com / eyewave

El carbassó pertany a la mateixa família que les carbasses però, a diferència d’aquestes, el carbassó es cull quan encara és un fruit immadur i les llavors no estan desenvolupades. La carbassera (Cucurbita pepo) és una planta herbàcia i trepadora, originària, no se sap amb seguretat, si d’Amèrica Central o d’Àsia. És una planta de creixement ràpid i que necessita poca aigua, per això, va ser de fàcil introducció als països mediterranis. A casa nostra podem trobar carbassons durant tot l’any, però és d’abril a novembre quan són de temporada i més gustosos.

La major part del pes del carbassó és aigua, 95%, la proporció d’hidrats de carboni és baixa, 2,5%, i la quantitat de proteïnes i lípids també. La fibra que aporta té una funció protectora i antiinflamatòria de la mucosa intestinal. Del carbassó cal destacar la seva aportació en vitamines C i B9 que reforcen el sistema immunològic. També conté vitamina A i una substància anomenada luteïna (un tipus de pigment que hi ha a la retina) que té la funció de protegir les cèl·lules receptores de la llum de l’oxidació. Pel que fa a minerals, destaca l’aportació de potassi que contribueix a prevenir les rampes musculars.

El carbassó es pot menjar cuit i cru. Si escollim cuinar-lo, és recomanable deixar-lo una mica cru, per tal de preservar les seves propietats. En cru, el podem menjar com acompanyament o com a ingredient d’una amanida.

Aquest estiu, us animem a gaudir dels carbassons. Salut i bon profit!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #64 - Estiu 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS