Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2017 - #64

Espai municipal

Martorell. Jornades de gestió de gossos potencialment perillosos

@ Ajuntament de Martorell

@ Ajuntament de Martorell

Les jornades de gestió de gossos potencialment perillosos per a tècnics municipals i policies locals van celebrar-se els passats 4 i 5 de juliol a Martorell. Diversos municipis de Barcelona van reunir-se per treballar la problemàtica i la gestió en l'àmbit local que aquests animals comporten. 

Durant aquests dos dies, més de 45 municipis de la província de Barcelona van assistir a aquestes jornades, representats per 53 tècnics dels ajuntaments i 47 membres de la policia local. Els municipis que van assistir-hi van ser Abrera, Argentona, Badalona, Barberà del Vallès, Canovelles, Cardedeu, Castelldefels, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat, Gavà, Granollers, Jorba, L'Hospitalet de Llobregat, Manlleu, Manresa, Masquefa, Mataró, Moià, Montcada i Reixach, Montgat, Palau de Plegamans, Rubí, Sabadell, Sant Andreu de la Barca, Sant Celoni, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramanet, Santa Maria de Palautordera, Santa Perpètua de Mogoda, Subirats, Terrassa, Torrelles, Vacarisses, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Mar i Martorell, així com també van ser-hi presents el Consell Comarcal d'Osona i la Diputació de Barcelona.

El Sr. Adolf Bargués, regidor de Planificació Urbanística i Medi Ambient, com a representant de l'Ajuntament de Martorell, va ser l'encarregat d’inaugurar les jornades el dimarts dia 4 per donar pas a diverses xerrades. La primera centrada en la gestió de la problemàtica dels gossos potencialment perillosos dins l'àmbit municipal impartida pel tècnic de medi ambient de l'Ajuntament de Martorell, el Sr. Josep Martínez. El Cap de la unitat tècnica de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra, el Sr. César Pinares, va informar sobre el marc d'intervenció policial i la tramitació de la documentació, i el Sr. Jordi Pascuet, psicòleg ensinistrador caní del centre d'ensinistrament Font Gali va donar a conèixer la situació actual del sistema d'adopció i les diferents tècniques de reeducació d'aquest tipus d'animals domèstics.

Aquestes informacions van ser complementades amb altres ponències, com la impartida per la Sra. Mamen Vidal, membre de la Secció de Protecció dels Animals de Companyia de la Generalitat de Catalunya sobre la legislació estatal i autonòmica que afecta aquesta la problemàtica, o la xerrada de la Sra. Camino Garcia del Servei d'Etologia de l'Hospital Clínic Veterinari de la UAB centrada en els tests de comportament i l'avaluació dels riscos en els gossos potencialment perillosos.

En el darrer dia d'aquestes jornades, dimecres 5, es van dur a terme tallers pràctics en grups reduïts tant per a tècnics dels ajuntaments com per a policies locals dels municipis assistents. Els membres dels cossos policials van rebre formació en fonaments legals, van resoldre supòsits pràctics de les infraccions més freqüents i van practicar simulacres d'intervenció en la via pública amb gossos de la unitat canina, tots tres tallers a càrrec del Sr Francisco J. Godoy, Intendent en cap de la Unitat de Suport Policial de la Divisió de Seguretat i Investigació de la Guardia Urbana de Barcelona. Per als tècnics, aquests tallers pràctics van girar al voltant de la resolució de 20 casos pràctics proposats pels assistents, una activitat a càrrec de la Sra. Montserrat Navarro, tècnica de Governació de l'Ajuntament de Martorell i del Sr. Josep Martínez, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Martorell.

Aquestes Jornades de Gestió de Gossos Potencialment Problemàtics van arribar a la conclusió d'organitzar un grup de treball, amb seu a Martorell, sobre animals domèstics de companyia per millorar-ne la gestió i resoldre aquesta problemàtica. Un dels objectius d'aquest grup de treball - que actualment compta amb una Comissió formada pels Ajuntaments de Manresa, Martorell, Sabadell, Santa Coloma de Cervelló, Terrassa i Vic - serà el de distanciar-se d'altres col·lectius vinculats a la temàtica com ho són els col·legis professionals, les entitats animalistes o les empreses del sector d'animals de companyia.

També es buscarà aportar coneixements de la realitat de la situació municipal al futur Reglament de la Protecció d'Animals en aspectes com la regulació de l'eutanàsia o el funcionament dels centres d'acollida i es reclamarà la subvenció per a la gestió d'animals abandonats o la modificació de manera proporcionada de les partides pressupostàries segons la quantitat d'animals recollits i la seva gestió.

Per últim, aquest grup de treball pretendrà abordar altres problemàtiques com la persecució de la cria il·legal, la limitació del nombre de gossos per propietari o propietària i l'estudi d'altres qüestions com la possibilitat de prohibir determinades races i les possibles solucions al problema dels centres d'acollida i la seva gestió dels gossos potencialment perillosos.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #64 - Estiu 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS