Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2017 - #64

En portada

Les platges catalanes i la seva gestió

@ Diputació de Barcelona

@ Diputació de Barcelona

La temporada de platges ja ha començat. Són centenars els usuaris i usuàries que visiten i gaudeixen de les nostres platges cada temporada d’estiu i són els ajuntaments els que, amb el suport d’altres administracions, tenen la competència de garantir-hi les condicions de seguretat i salubritat per assegurar la protecció de les persones en aquests espais tan concorreguts i valuosos.

Més informació.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) s’encarrega d’assegurar la qualitat de les aigües de bany durant els mesos d’estiu a través del Pla de Vigilància per a la Gestió de la Qualitat de les aigües de bany. Aquest pla es basa en el control i la informació de la qualitat de les aigües de bany, la gestió dels episodis d’alteració de la qualitat de l’aigua (per pluja, per incidències de sanejament, etc.) i el control del fitoplàncton tòxic. Els mostrejos per a l’anàlisi microbiològic de l’aigua de bany (que es van iniciar a finals de maig i finalitzaran al setembre) es realitzen quinzenalment en 253 zones de platja i en 13 zones d’aigua continental, mentre que el control del fitoplàncton es duu a terme en 21 punts costaners.

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona contribueix en la millora de les condicions de seguretat i salubritat a les platges oferint un suport econòmic als ens locals del litoral barceloní (excepte Barcelona ciutat) dins del Catàleg de Serveis, per tal de garantir el servei de salvament i socorrisme, el lloguer i manteniment del material sanitari i les infraestructures de vigilància, salvament i socorrisme, així com les campanyes d’educació i informació relacionades amb la protecció i la promoció de la salut.

Així mateix, aquest any la Diputació ha donat continuïtat a la campanya Cuida les platges i cuida’ t tu (http://www.diba.cat/platges) mitjançant la cessió de material als ens locals per a la seva distribució entre els usuaris i usuàries de les platges, amb l’objectiu de difondre consells i informació general sobre els riscos i els hàbits saludables a les platges. Com a novetat d’aquest any s’han editat les fundes impermeables amb tríptics informatius (més de 26.000 unitats repartides) en substitució dels ventalls editats en anys anteriors. Les polseres d’identificació per a nenes i nens i el conte Els pirates de la platja continuen tenint èxit en els municipis, i s'han repartit més de 7.000 i de 3.000 unitats, respectivament.

L’aplicació de la Generalitat sobre les platges de Catalunya, Platgescat, que es va posar en marxa al 2014 s’ha actualitzat a mitjans de juny. A través d’aquesta aplicació es pot consultar informació de pràcticament 300 platges catalanes sobre la qualitat de l’aigua (ACA), la meteorologia (Servei Meteorològic de Catalunya) i l’estat actual de les platges: bandera, temperatura de l’aigua i presència de meduses (Serveis de Salvament i Socorrisme). L’esmentada aplicació incorpora, com a novetat d’aquesta temporada, l’enviament automàtic d’avisos de precaució per part de l’ACA als ajuntaments quan la qualitat de l’aigua de bany d’alguna de les seves platges no sigui l’adequada. Es preveu una segona versió de l’aplicació per a la propera temporada (PlatgesCat 2.0).

La web de la Diputació sobre Equipaments a les platges que durant els últims anys ha ofert informació detallada sobre l’estat de les platges del litoral barceloní (http://www.diba.cat/equipamentsplatges) ha deixat de ser operativa des d’aquest any, donat que bona part de la informació que contenia es troba més actualitzada i completa en l’aplicació Platgescat.

Més informació referent a aquests i altres aspectes sobre platges (enllaços d’interès, normativa, recursos, etc) es poden consultar a la web del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #64 - Estiu 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS