@ Diputació de Barcelona
El passat dimecres 28 de juny es va presentar l’eina Quadre de Comandament d’indicadors en salut local, en el marc d'una jornada que va comptar amb la presència de Laura Martínez, diputada delegada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona; Joan Puigdollers, gerent de l'Àmbit Metropolità, de la Regió Sanitària Barcelona del Servei Català de la Salut (CatSalut); Jesús Oliván i Carlos Arias de la Secció d’Informació i Anàlisi del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona; i amb Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya. Una setantena d’assistents van ser el reflex de l’interès despertat en moltes de les localitats de la demarcació.
A la presentació, Laura Martínez va assenyalar la potencialitat de l’eina en tres dimensions: per fixar prioritats; per seleccionar i combinar indicadors i variables; i per diagnosticar amb més rapidesa i eficàcia.
L’objectiu del Quadre és poder visualitzar de manera interactiva les principals dades que faciliten els informes d’indicadors de salut local. 90 indicadors dividits en 5 capítols: sociodemogràfic; salut sexual i reproductiva; morbilitat i salut mental; mortalitat; i trànsit. L’agilitat de l’eina, les capacitats de filtratge, selecció i visualització de l’enorme quantitat de dades que té el sistema, han de servir als decisors i tècnics a poder prendre decisions en temps real.
Ara s’obre el període en que els municipis interessats poden traslladar suggeriments i realitzar sol·licituds, de manera que a la tardor, puguin disposar plenament de l’eina.
A més a més, Joan Puigdollers va realitzar la ponència, Salut pública: resiliència i sinèrgia, durant la qual va fer un recorregut per alguns dels principals reptes que té la salut pública en aquest segle: esperança de vida, desigualtats, salut mental, violències i actualització de les polítiques de prevenció i promoció. D'altra banda, va remarcar la importància de disposar de sistemes d’informació que prioritzin una selecció d’indicadors per tal de ser útils per al canvi, en el marc dels dos principals plans de país disponibles: el PINSAP i el Pla de Salut de Catalunya.
Joan Guix va concloure la jornada destacant la robustesa i potència de l‘eina, i la utilitat d’eines com aquesta per donar significat i sentit al procés de passar de disposar de dades a tenir informació per a l’acció.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #64 - Estiu 2017
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat