Butlletí EspaiS@lut
Estiu 2017 - #64

Recursos recomanats

Article "Revisió sistemàtica sobre el retorn (econòmic) de les inversions en intervencions de salut pública"

Resum de l'article publicat per Journal of Epidemiology Community Health. Març 2017.

Recentment s’ha publicat a la revista científica Journal of Epidemiology and Community Health l’article Return on investment of public health interventions: a systematic review. L’article és la primera revisió exhaustiva sobre l’evidència disponible del retorn econòmic de les intervencions en salut pública (un total de 57) en les que s’ha avaluat o el retorn de la inversió (ROI) o la ràtio cost-benefici (CBR).

En el següent link es pot llegir el resum i l’article complert en anglès, així com descarregar-se’l:

http://jech.bmj.com/content/early/2017/03/07/jech-2016-208141 

 

Com a resultat es destaca que la mediana del ROI per al conjunt analitzat d’intervencions en salut pública va ser de 14.3 per cada 1 unitat monetària de cost, i la mediana del CBR 8.3. També es va mirar específicament per al conjunt d’intervencions d’àmbit local (se’n van trobar 29) on es va veure que la mediana del ROI era de 4.1 per cada euro/dòlar/lliura gastats i en el cas dels estudis que mesuraven CBR la mediana va ser 10.3. Un ROI de 4.1 vol dir que cada euro invertit genera un retorn de 4,1 més l’euro original. En el cas de les intervencions d’abast local analitzades la majoria eren de pacificació de trànsit, mobilitat saludable i d’aconsellament en abús de substàncies.

L’article també analitza separadament el benefici econòmic classificant les intervencions entre cinc grups: legislatives, de protecció, de promoció, vinculades al sistema sanitari, i sobre els determinants socials. En els cinc grups es troba benefici , encara que amb magnituds diferents, destacant l’enorme impacte positiu de les mesures legislatives i regulatòries.

Els autors assenyalen que les estimacions poden ser conservadores: quantificar l’impacte total de les intervencions requeriria anàlisi a dècades vista, circumstància quasi-impossible en qualsevol estudi. I alhora apunten que molts altres programes podrien ser considerats efectius i eficients si se’n valorés l’impacte en general i no només de forma estreta l’impacte econòmic en salut.

Com a conclusió es destaca que tant les intervencions de salut pública locals com nacionals són altament un estalvi i generen benefici. Fet que hauria de tenir-se present per part de qualsevol responsable o decisor polític. A més, cal tenir present que les decisions en salut pública depenen de criteris polítics i no només de mercat, però que tot i així, hi ha grans oportunitats “d’inversió en salut” pública esperant “allà fora”. I d’aquí recomanen evitar les retallades als pressupostos de salut pública al representar una falsa economia, ja que els seus beneficis són superiors als costos tant per als als serveis de salut com per l'economia en general.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #64 - Estiu 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS