Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2017 - #65

Menja saludable

Propietats nutricionals de la mongeta tendra

© iStock.com / robynmac

© iStock.com / robynmac

La mongeta tendra és la tavella de la mongetera (Phaseolus vulgaris), que és una planta de la família de les lleguminoses. Es tracta d’un llegum que consumim quan encara és verd i les llavors de l’interior encara tenen una mida reduïda, i per tant s’assimilen a les verdures.

La mongeta tendra és originària d’Amèrica, concretament de la zona de Mèxic i Perú, i va ser un dels primers nous aliments que van conèixer els europeus. Existeixen més de cent varietats de mongetes que es classifiquen en dues grans subespècies: les enfiladisses que són les planes i les de mata baixa que són les rodones. La mongeta tendra també s’anomena monja a la Catalunya nord, bajoques a Tarragona i fesols a Lleida.

El 90% del pes de la mongeta tendra és aigua, un 2,5% fibra i una petita proporció correspon a hidrats de carboni i proteïna que es troben concentrats en les llavors. Pel que fa a l’aportació de vitamines és de destacar la vitamina A i la C i vitamines del grup B i pel que fa a minerals: potassi, calci, magnesi i crom.

Les podem trobar al mercat durant tot l’any si es cultiven en hivernacle però el moment òptim de consum va des de l’abril a l’octubre. Quan anem a comprar-les, hem de vigilar que siguin fresques, si acostem els dos extrems de la tavella i es doblega sense trencar-se, vol dir que no és gaire fresca, en canvi, si es trenca i apareix una gota d’aigua és indicatiu de frescor. Per altra banda, també seran de millor qualitat i menys fibroses aquelles que tinguin les llavors poc marcades.

Per cuinar-les, i per conservar al màxim les seves propietats, les escaldarem en aigua bullent un màxim de 10-12 minuts perquè quedin amb un toc dur (al dente) i un color verd viu, i es poden consumir calentes com a primer plat o fredes en amanides. L’aigua del bullit on queden moltes vitamines es pot aprofitar per fer sopes, arrossos o guisats.

La mongeta tendra és una de les verdures més ben acceptades per tots aquells a qui els costa de menjar verd, aprofitem-ho i preparem-ne sovint!

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #65 - Setembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS