© iStock.com / SchulteProductions
És conegut per tothom que molts dels problemes de salut de la nostra societat tenen a veure amb la manera en com vivim. Tant és així que algunes malalties tenen una estreta relació amb estils de vida poc saludables relacionats amb l’alimentació, la manca d’activitat física o el consum d’alcohol o tabac, entre d’altres.
Una bona part d’aquestes conductes s’adquireixen a la infància i l’adolescència i s’arrelen de tal manera que costa molt canviar-les posteriorment. Per això és molt important capacitar a infants i joves per a què desenvolupin actituds positives cap a l’adquisició d’hàbits saludables.
És aquí on l’escola juga un paper cabdal a l’hora d’afavorir conductes saludables, i a pocs dies per començar un nou curs escolar, famílies, escoles, professionals de la salut i d’altres àmbits ultimen els darrers detalls d’aquells projectes que es desenvoluparan al llarg de l’any. I és que l’àmbit escolar és un dels més adequats per fer promoció de la salut perquè, com a espai socialitzador clau, contribueix especialment tant a la construcció de la conducta com dels valors d’infants i adolescents, ja que en aquestes edats són especialment receptius a aprendre i integrar actituds d’autocura cap a la seva salut.
El Servei de Salut Pública també vol sumar esforços amb la comunitat educativa, i alhora assolir el seu compromís amb el món municipal per millorar la salut de la població tot oferint eines i recursos per millorar la salut de la població.
L’objectiu a aconseguir és que la població, especialment la més jove, adopti un estil de vida més sa a través de conductes positives en relació a l’alimentació, l’activitat física, l’afectivitat i la sexualitat, els hàbits d’higiene, el benestar emocional i la prevenció de drogodependències entre d’altres. Per aconseguir-ho el Servei de Salut Pública desenvolupa accions com l’organització de xerrades i tallers a través del Catàleg d’activitats d’educació per a la salut, elabora materials didàctics, cedeix exposicions i ofereix suport econòmic i assessorament sobre temes de salut als municipis de la demarcació de Barcelona.
Per finalitzar cal remarcar la importància d’evitar les intervencions puntuals i aïllades pels pocs beneficis que aporten, i apostar pel treball conjunt i continuat de les administracions locals, la comunitat educativa, les famílies i els equips d’atenció primària de salut locals.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #65 - Setembre 2017
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat