Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2017 - #65

El Servei de Salut Pública informa

De debò que tenim l'aranya violinista a casa nostra?

© Dror Feitelson Creative Commons

© Dror Feitelson Creative Commons

Fa poc, un veí d’una població propera a Barcelona va visitar el Servei de Control de Mosquits, molt preocupat perquè estava convençut que tenia a casa seva aranyes violinista exòtiques (Loxosceles laeta) o en el seu defecte, una espècie autòctona considerada com a molt perillosa.
La pregunta que ens podem fer ara és: De debò que tenim la Loxosceles laeta a casa nostra?

Aquestes aranyes van saltar a la fama quan el 2014, en un poble de Sevilla, Montequinto, es va produir un fenomen d’aracnofòbia per una suposada invasió amb moltes picades i efectes desastrosos. El juny d’enguany, la Policia Municipal de Madrid donava per segur que s’havia trobat una Loxosceles laeta, és a dir, la famosa aranya violinista originària d’Amèrica, en un barri de Madrid, Puente Vallecas, i ho publicava al seu Twitter. Tot es basava en una identificació feta per una fundació de recuperació d’animals, sense aportar cap altre dada. Donaven per segur que era una espècie exòtica, possiblement escapada d’un col·leccionista.

Amb aquests antecedents, de Sevilla i Madrid, el ciutadà de Barcelona es va presentar alarmat creient que ell tenia aquesta aranya a casa seva i per tant ho considerava un greu perill.

Quin és el problema subjacent en aquest cas? “Internet”. El fàcil accés a la informació de manera indiscriminada, permet que simplement comparant imatges es cregui que es pot classificar tota mena d’organismes sense tenir cap tipus de formació. Per si no fos poc, la majoria de les informacions tenen tendència a l’alarmisme i no hi ha un posicionament crític que faci dubtar de les afirmacions, sovint sense base, que es presenten.

Davant la possibilitat que l’aranya d’aquest veí de Barcelona, fos l’aranya violinista, ens vam posar en contacte amb diferents especialistes, i segons les macrofotografies fetes amb microscopi, semblava molt probable que fos una espècie autòctona del mateix gènere que la suposada “violinista”, és a dir del gènere Loxosceles. Arribats a aquest punt, calia la identificació amb el material de que disposàvem ja que és necessari un estudi de determinades parts del cos de l’aranya amb microscopi per tal de poder determinar l’espècie. Finalment gràcies al professor Carles Riba de la Facultat de Biologia de la UB es va poder determinar que la mostra era una femella subadulta de Loxosceles rufescens, una espècie autòctona i de molt àmplia distribució a Europa. És doncs, difícil de creure que l’aranya que va causar tanta alarma fos la Loxoceles laeta ja que les persones que van intervenir en la identificació no eren especialistes en aràcnids. En tot cas, no hi ha cap publicació científica que avali aquestes suposades troballes, en el nostre país per ara.

Cal doncs estar preocupats? la nostra Loxosceles rufescens, malgrat ser una espècie verinosa, ha estat habitualment present en els domicilis sense causar alarma i no cal prendre més precaucions que les que dicta el sentit comú (també podeu veure els enllaços adjunts), ja que les mossegades són accidentals en no ser una espècie agressiva. No hi ha hagut cap mort a Espanya a causa d’aranyes. Les identificacions fetes per internet, veient i comparant fotos, fetes per personal no qualificat, causen sovint confusions i creen alarmes que no responen a la realitat. Com es veu, per poder fer la identificació correctament ha estat necessari un estudi microscòpic per un especialista en aràcnids i com es comprèn fàcilment, caldria sempre començar per aquí abans de fer cap altre cosa.

Per a més informació:

Loxosceles rufescens. Autor: Dror Feitelson Creative Commons

Loxosceles rufescens. Autor: Dror Feitelson Creative Commons

Loxosceles rufescens. Autor: Carles Aranda

Loxosceles rufescens. Autor: Carles Aranda

 

Carles Aranda
Responsable de l’Àrea Natural i Rural
Servei de Control de Mosquits
Consell Comarcal del Baix Llobregat

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #65 - Setembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS