Butlletí EspaiS@lut
Setembre 2017 - #65

Espai municipal

El PuntG a Granollers

© Ajuntament de Granollers

© Ajuntament de Granollers

Després de més de 10 anys des de que es va iniciar el projecte d’Acció Municipal sobre Drogues a Granollers, l’any 2016 el Servei de Salut Pública amb col·laboració amb altres, van engegar el programa Salut i Festa, que era el primer pas per plantejar la manera d’abordar les diferents situacions i problemàtiques que poden aparèixer entorn a les drogues en els contextos d’estiu-festa-nit-joves.

El seu objectiu principal va estar la creació d’un espai de treball que va involucrar a les entitats joves municipals i a diferents Serveis de l’Ajuntament, per pensar en el model d’oci nocturn i proposar i implementar mesures que ens permetessin construir nits amb garanties de seguretat, diversió i qualitat. Això, necessàriament, significava, posar l’accent sobre la dispensació responsable d’alcohol, la gestió de conflictes i l’atenció a les agressions masclistes, tot incorporant perspectiva de gènere.

Així, el PuntG neix com un dispositiu d’atenció, prevenció i reducció de riscos, present les nits festives de Granollers per donar resposta a algunes situacions que es donen o es poden donar al llarg de la festa. És una proposta d’acció directa per reduir els riscos que es desprenen del consum d’alcohol i altres drogues, promocionar una sexualitat respectuosa, lliure i protegida, i atendre les agressions masclistes i altres violències, tot oferint un espai segur, agradable i igualitari. És també una experiència de referència que ens permetrà generar coneixements significatius per seguir millorant.

Aquest any, s’ha implementat el PuntG durant 9 nits al llarg de l’estiu. Es va començar a finals de juny, durant les 4 nits del festival Musik’n’viu, on en total, més de 900 persones van apropar-se a demanar informació, menjar una mica de fruita, o fer-se un control d’alcoholèmia, entre moltes d’altres coses. La darrera setmana d’agost, també ha estat present durant 5 nits a la Festa Major de Granollers, on més de 1500 persones han pogut passar a gaudir dels diferents serveis que s’incloïen, entre els que s’afegia una zona chill-out per poder descansar o refer-se durant una estona. S’ha pogut detectar més de 40 casos de conductes o agressions sexistes i s’ha donat resposta a moltes de les necessitats que es desprenen de la festa, com ara intoxicacions etíliques o qüestions relacionades amb drogues. Un dels aspectes més interessants són les converses que s’han pogut mantenir amb joves, potenciant una relació propera i crítica que han valorat molt positivament.

L’endemà del final de la festa i a les portes de fer una avaluació molt més profunda, l'Ajuntament de Granollers vol expressar el seu agraïment a totes les persones que han format part d’aquest projecte, per la seva complicitat i esforç. És imprescindible poder donar resposta a les necessitats que van apareixent durant la festa, fer assessorament, intervenció i diàleg in situ sobre conductes masclistes, sexualitat i drogues; els seus efectes; riscos i oportunitats que sigui proper als/les joves. Es valora com una gran oportunitat d’aquest projecte que l’equip que ho ha dut a terme hagi estat conformat per persones que viuen i/o treballen a Granollers, vinculats amb els grups i persones que participen de la festa.

Més informació a: www.sobredrogues.net

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #65 - Setembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS