Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2017 - #67

El Servei de Salut Pública informa

La Junta d’Andalusia publica una eina d’Avaluació d’Impacte en Salut (AIS) dels plans urbanístics

© Junta d'Andalusia

© Junta d'Andalusia

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona va informar al seu butlletí del mes de febrer de 2017 de l’elaboració d’una nova eina per fer una estimació de l’impacte potencial sobre la salut de les persones que poden tenir les propostes contemplades als planejaments urbanístics. Aquesta eina va esser dissenyada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL), per encàrrec conjunt del Servei d’Urbanisme i del Servei de Salut Pública amb l’objectiu de convertir-se en una eina més per la pressa de decisions tot posant a la ciutadania i la seva salut al capdavant.

En aquesta línia de treball, amb els mateixos objectius, i amb una metodologia semblant, l’observatori de Salut i Medi Ambient d’Andalusia (OSMAN) del mes de setembre de 2017 informa de la creació d’una eina per dur a terme l’anàlisi i valoració dels impactes en salut de la planificació urbana en la seva Comunitat.

Com la nostra, aquesta eina s’ha elaborat amb la intenció que pugui servir com assessorament i element per a la presa de decisions per part dels professionals de planejament urbanístic que no tenen formació en salut pública. Ha estat pensada com a una “eina viva” amb possibilitats de canvis en funció de l’experiència i del seu ús.

El principal valor afegit, respecte a altres metodologies AIS existents, és l’equilibri assolit a l’etapa preliminar entre els elements del projecte i els elements poblacionals mitjançant la valoració qualitativa de 7 factors. Tres factors són propis de l’actuació, independentment de l’entorn en que es realitzi: impactes potencials en salut, grau d’evidència relacionat amb la probabilitat i l’existència o no de mesures que puguin corregir-lo o atenuar-lo de manera efectiva. Els altres quatre factors són específics de l’entorn del projecte: dimensió de la població afectada, existència de grups vulnerables, existència de possibles iniquitats en salut i la preocupació que suscita en la ciutadania aquesta actuació urbanística.

Per considerar un determinat aspecte com a significatiu hauran de concórrer els tres factors relacionats amb el projecte (condició necessària), però bastarà només amb un dels poblacionals (condició suficient). D’aquesta manera es concedeix una especial importància a la salut de la població que és l’objectiu de l’avaluació.

Després de l’etapa preliminar es realitza una estimació semiquantitativa amb indicadors i estàndards de comparació que permeten fer una anàlisi en profunditat per valorar les recomanacions i mesures addicionals als projectes que siguin viables des del punt de vista econòmic i financer.

Podeu trobar més informació de l’AIS de la Junta d’Andalusia a l’apartat de noticies del darrer número del butlletí OSMAN.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #67 - Novembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS