Butlletí EspaiS@lut
Novembre 2017 - #67

En portada

Dia Mundial sense Alcohol

© Generalitat de Catalunya. Departament de Salut

© Generalitat de Catalunya. Departament de Salut

El dia 15 de novembre, Dia mundial sense Alcohol, ens ofereix el marc idoni per reflexionar sobre l’alcohol i les conseqüències de consumir-lo. 

Sota el lema “L’alcohol és responsabilitat de tothom” la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, impulsa del 13 al 19 de novembre la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, sumant-se d’aquesta manera a la mobilització de la societat civil europea Awareness Week on Alcohol Related Harm

Com tots sabem l’alcohol es una substància plenament acceptada a la nostra societat, cosa que fa que no tinguem en compte, moltes vegades, els efectes negatius que pot provocar, i és per aquest motiu que és responsabilitat de tothom abocar esforços que contribueixin a sensibilitzar i prevenir els riscos i les conseqüències negatives lligades al seu consum.

La campanya d’enguany posa l’accent en la responsabilitat compartida de tota la societat apostant així per la prevenció comunitària, per conscienciar als diferents agents que incideixen directament en intervencions preventives comunitàries: Administracions, comerciants, empresaris i treballadors d’espais d’oci nocturn, cossos de seguretat, mitjans de comunicació, famílies, professionals de la salut, el sector educatiu, i nosaltres mateixos com a responsables últims de la nostra pròpia salut.

Tots i cadascun d’aquests agents, tal i com posa de manifest la campanya, tenen un paper i responsabilitat de cara a contribuir a una prevenció eficaç.

  • L’administració: Amb la promoció de polítiques preventives efectives.
  • Els municipis: Destinant recursos per promoure espais d’oci saludables, atractius i segurs, per a tothom.
  • Qui organitza festes i esdeveniments: A través de l’aplicació de bones pràctiques en dispensació d’alcohol en barraques, locals i barres.
  • Les empreses productores de begudes alcohòliques: Des de la responsabilitat de no fer campanyes de promoció adreçades a joves i menors i d’advertir dels aspectes legals en l’etiquetatge.
  • Els cossos de seguretat: Promovent el respecte i el compromís amb la normativa.
  • Els i les comerciants: Amb l’aplicació de la normativa en relació a la dispensació de begudes alcohòliques només a majors d’edat.
  • Els centres educatius: Des de la implementació de programes de prevenció en què els joves reflexionen i debaten sobre el consum.
  • Els i les professionals de la salut: Mitjançant la detecció de consums de risc i assessorament per disminuir-los.
  • Els mitjans de comunicació: A través del tractament rigorós i no alarmista de la informació.
  • Les famílies: Com a models dels seus fills i filles educant-los en la reflexió.
  • El grup d'amistats: quan es diverteixen de forma sana, respectuosa i tenen cura entre ells i elles.
  • Un mateix quan es compromet amb la seva salut i la de les altres persones.

Durant aquesta setmana, doncs, es convida a participar al món municipal a través de la realització d’activitats de sensibilització que permetin a la ciutadania reflexionar sobre els riscos del consum d’alcohol per a la pròpia salut i la d’altres persones.

Més informació i materials de la campanya.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #67 - Novembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS