Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2017 - #68

El Servei de Salut Pública informa

Malalties que poden ser transmeses per mosquits a Catalunya

© Servei de Control de Mosquits

© Servei de Control de Mosquits

Fins fa una dècada, els mosquits eren considerats a casa nostra com una molèstia a causa de les seves picades. Actualment però són, a més, un problema de salut pública donat que poden transmetre patògens com els arbovirus, un tipus de virus transmesos per artròpodes que reben el seu nom d’un acrònim de l’anglès, Arthropod Borne Viruses.

L’any 2007, en una població italiana, hi va haver un brot d’una malaltia desconeguda a la zona que es va identificar ràpidament com a Chikungunya, malaltia exòtica transmesa per mosquits i en concret pel mosquit tigre. Una persona que havia vingut infectada va ser picada per mosquits locals i es va escampar la malaltia entre els habitants de la localitat. Des d’aleshores, a tota Europa s’han donat casos de malalties que no eren presents al seu territori i que tenen com a característica el fet de que són transmeses per mosquits. Així, hi ha hagut casos autòctons, és a dir transmesos en el mateix lloc via mosquits, de Chikungunya i dengue a països com França o Itàlia. A més, hi ha contínuament casos que es manifesten en el lloc de residència però que s’han agafat en d’altres països i que no donen lloc a transmissions locals i que s’anomenen importats. En aquest apartat cal afegir el Zika, que no ha tingut a Europa cap cas de transmissió autòctona via mosquits.

Per últim, cal parlar de la malaltia causada pel virus del Nil occidental (VNO). Aquest arbovirus és present a la península ibèrica des de possiblement els anys 90 del segle passat com a mínim, i que a partir de 2010, ha causat morts en cavalls a Andalusia i regions properes. Aquest virus s’ha trobat també en mosquits i aus, i ha afectat a humans el mateix 2010 i el 2016. A Catalunya el virus s’ha trobat en aus migradores i per primer cop en aus residents aquest mateix any. El seu transmissor és el mosquit comú i espècies properes.

Cada cop que una d’aquestes malalties es detecta a Catalunya, es posa en marxa un protocol que, entre d’altres aspectes, contempla dur a terme una inspecció entomològica que determina la població de mosquits, en pren mostres i proposa accions de control per a reduir-la al mínim. Pel que fa a les demarcacions de Barcelona i des del Servei de Salut Pública de la Diputació, es presta suport tècnic als ajuntaments, i es fa la inspecció, si tècnicament procedeix, per part dels serveis tècnics del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat. Així el 2014 es van dur a terme 5 inspeccions, el 2015, 24; el 2016, 52, i enguany 20, totes elles sobre Dengue, Chikungunya o Zika i com a novetat, una més enguany sobre VNO en aus. Excepte aquesta, totes eren sobre casos importats i no van donar lloc a transmissió local.

 

Foto1. Femella d’Aedes albopictus, mosquit tigre. Cortesia CDC/ James Gathany

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #68 - Desembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS