Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2017 - #68

Espai municipal

El Prat de Llobregat, Aula de Salut i Consum

© Ajuntament del Prat de Llobregat

© Ajuntament del Prat de Llobregat

Impuls de la formació comunitària en clau de salut i consum

El passat mes de novembre, l’Ajuntament del Prat de Llobregat va posar en marxa l’Aula de Salut i Consum. Un projecte que vertebra, cohesiona i fa visible l’acció comunitària de formació en clau de salut i consum a la ciutat.

Els serveis municipals de Salut Pública i Consum són pioners en la tasca formativa i sensibilitzadora que al llarg dels anys ha assolit un gairebé 100% d’implantació a dins dels centres educatius, arribant a totes les etapes (escoles bressols, infantil, primària i secundària, dins de l’horari lectiu) en qüestions tan centrals com ara: el benestar emocional, hàbits saludables (alimentació i cuina), sexualitat i afectivitat, cura del cos, primers auxilis, conductes addictives, tinència responsable d’animals i consum.

D’un temps ençà, la formació s’ha ampliat a col·lectius no formals, entitats, professorat i també a famílies, amb la finalitat que tothom comparteixi discurs i coneixements en relació a la millora de la salut per tal que sigui universal i accessible (les desigualtats socials, culturals i econòmiques condicionen poder gaudir d’una bona salut), erigint-se, a més, les opcions saludables com les més atractives. En aquest sentit, amb el suport del Consell Municipal de Salut, s’estan construint les bases del I Pla local de Salut que eixampla la mirada posant de manifest com les desigualtats tenen una incidència central, juntament a altres qüestions com la genètica... I que millorar la salut de la població requereix treballar des de totes les polítiques i projectes municipals (urbanisme, mobilitat, cohesió social...)

Activitat física, alimentació, valors socials i emocions

Per començar aquest projecte s’ha comptat amb la complicitat del projecte Pratfamílies (les famílies, cohesionades per les AMPA i els centres educatius), que impulsa el departament municipal d’Educació. En obrir les línies tradicionals al diàleg i debat amb totes les parts implicades, han sorgit propostes innovadores com les que giren entorn als beneficis de l’exercici i l’esport més enllà dels ja coneguts beneficis físics, i és tot el que aporta d’augment de benestar emocional, adquisició de valors d’inclusió i cooperació i també de millora en el rendiment cognitiu i acadèmic. Tot i així, també s’aborden qüestions com l’Alimentació i la cuina, i la relació que infants i joves tenen amb la tecnologia i Internet.

El projecte ve avalat per ponents de gran i reconeguda expertesa, serveixi com a exemple l’Enric Sebastiani (Educació física) i la Dolors Reig (psicòloga social, especialitzada en Tecnologies de l’Aprenentatge i Coneixement). El projecte té la voluntat de continuïtat l’any 2018 per arribar a tots els centres, entitats i col·lectius. Les activitats són obertes a tothom, només cal fer la inscripció al centre de referència.

Enllaç al programa fins a finals d’any.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #68 - Desembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS