Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2017 - #68

El Servei de Salut Pública informa

La donació de sang, una acció altruista a l’abast de tothom

© Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya

© Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya

Gràcies a la contribució altruista de milers de persones, cada any és possible que tothom tingui sang quan en necessita. Ja sigui donant o col·laborant en la difusió, tothom pot contribuir a salvar les vides dels malalts. Cada dia es necessiten a Catalunya unes 1.000 donacions de sang. Tot i els avenços científics, la sang no es pot fabricar, per això la donació continua sent l’única manera per cobrir les necessitats dels malalts.

Com que les necessitats són constants, també ho han de ser les donacions, ja que la sang no es pot emmagatzemar durant molts dies perquè caduca.

A Catalunya hi ha un únic Banc de Sang que s’encarrega de garantir l'abastament i el bon ús de la sang. Es tracta d’una empresa pública que té centres de donació als principals hospitals del país. A més organitza una seixantena de campanyes de donació de sang cada setmana per tot el territori. L’objectiu és que la donació sigui el més fàcil i còmoda possible perquè el màxim número de persones pugui donar sang. Al web www.donarsang.gencat.cat es poden consultar les campanyes de donació més properes buscant per codi postal o municipi, així com els horaris dels centres fixos.

Condicions per donar sang

La major part de la població pot donar sang. Tan sols cal presentar un bon estat general de salut i complir unes condicions bàsiques: tenir entre 18 i 70 anys i pesar 50 quilos o més. No exclou per a la donació prendre alguns dels medicaments més freqüents, haver-se fet un tatuatge fa més de 4 mesos o tenir un nivell de colesterol elevat.

Les dones poden donar un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que, entre donació i donació, ha de passar un mínim de dos mesos. A diferència del que passa quan ens fem una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.

Cada donació salva tres vides

De cada donació se n’extreuen uns 450 mil·lilitres de sang. Aquesta sang s’ha d’analitzar i separar en els diferents elements que la componen (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) ja que cada malalt rebrà només aquell element que necessita. Per això diem que amb cada donació podem ajudar a salvar fins a tres vides.

Els glòbuls vermells transporten l'oxigen des dels pulmons a tots els teixits de l'organisme. El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d'oxigen en els òrgans vitals dels malalts. Pel que fa les plaquetes, intervenen en la coagulació de la sang tot impedint les hemorràgies secundàries a les petites lesions que habitualment es produeixen en les artèries, venes i capil·lars. El seu dèficit (trombopènia), que és freqüent en les malalties malignes de la sang (leucèmies) i després d'alguns tractaments de càncer, provoca l'aparició d'hemorràgies greus. Per últim, el plasma intervé en múltiples processos metabòlics bàsics per l'organisme: la coagulació de la sang, la immunitat i el transport de diverses substàncies i medicaments. El plasma és utilitzat per elaborar medicaments que constitueixen el tractament de diverses malalties: l'hemofília i altres defectes de la coagulació, immunodeficiències amb risc de patir múltiples infeccions greus, trombosis i altres.

Per això, la major part de les intervencions quirúrgiques, trasplantaments d’òrgans o tractaments oncològics que es fan cada dia necessiten la transfusió de components sanguinis. De fet, es calcula que abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població haurà necessitat rebre sang o productes derivats.

 

FOTOS:

Cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya. Per això, el Banc de Sang té centres de donació als principals hospitals del país i organitza campanyes mòbils per tot el territori, com aquesta al Palau Robert de Barcelona. 
http://www.flickr.com/photos/bancsang/8371820446/in/set-72157632277485504

 

El Banc de Sang compta amb unitats mòbils que es desplacen per tot el territori amb l’objectiu que la donació sigui el més fàcil i còmoda possible per a tothom.
http://www.flickr.com/photos/bancsang/8373339812/in/set-72157632277485504

 

El procés de donació dura uns 20 minuts, durant els quals s’extreuen uns 450 mil·lilitres de sang. Totes les donacions s’analitzen i després es divideixen en els diferents components: glòbuls vermells, plasma i plaquetes.
http://www.flickr.com/photos/bancsang/8373389230/in/set-72157632277485504

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #68 - Desembre 2017

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS