© iStock.com / media-mix
La carxofera (Cynara Cardunculus) és la planta de la qual en consumim la seva flor, la carxofa. Té unes tiges gruixudes i unes fulles molt llargues i cobertes d’una fibra blanquinosa al revers, pertany a la mateixa família que d’altres espècies com l’enciam i l’endívia de les quals ens mengem les fulles i el card del qual és comestible la tija.
Les varietats de carxofes s’agrupen segons la seva denominació geogràfica: Blanca de Tudela, Madrilenya, Violeta de Provença... A Catalunya destaca la Carxofa del Prat, i al Delta del Llobregat s’està treballant per obtenir el distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Aquesta hortalissa és originària del nord d’Àfrica, molt probablement d’Egipte, els grecs i els romans ja la coneixien. Posteriorment a l’edat mitjana varen ser els àrabs els qui en van estendre el seu consum i per això es creu que la paraula carxofa deriva del terme àrab (al-kharshûf) que significa “llengüetes de mar” per la peculiar forma dels seus pètals.
De la carxofa només és comestible el 36% del seu total. Conté un 88% d’aigua, 7,5% d’hidrats de carboni, 2% de fibra, 2,3% de proteïnes i 0,1% de lípids. En la carxofa, els hidrats de carboni es troben en forma de inulina que absorbim en forma de fructosa i això fa que sigui una verdura molt recomanable per als diabètics doncs la fructosa no necessita insulina per ser assimilada. La fibra que conté és bona per regular el trànsit intestinal, reduir l’absorció de colesterol i alentir l’absorció dels hidrats. A més a més conté substàncies que estimulen la producció de bilis i ajuden a digerir els greixos, esterols vegetals que redueixen l’absorció del colesterol, tanins que tenen efectes antiinflamatoris, vitamina B1 i potassi.
Les carxofes es poden menjar crues (el cor de la carxofa es talla a làmines fines i es serveix amanit amb oli i sal) o cuites, a la brasa, al forn, bullides, arrebossades o formant part de receptes més elaborades com arrossos, estofats o truites.
Aquest hivern quan aneu al mercat recordeu-vos de les carxofes i prepareu-les com més de gust us vingui, totes les possibilitats són bones!
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #68 - Desembre 2017
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat