Butlletí EspaiS@lut
Gener 2018 - #69

Espai municipal

Hàbits saludables a Sant Boi

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

© Ajuntament de Sant Boi de Llobregat

L'OMS considera l’obesitat com l’epidèmia del s. XXI. El 2010 deia que al món hi havia 42 milions de nens i nenes amb sobrepès.

Al nostre municipi, conscients d'aquesta problemàtica vam desenvolupar un primer estudi d'obesitat i sobrepès durant els cursos escolars del 2012 a 2014, en menors de 8 a 10 anys, estudi THAO-POIBC, que ens va aportar les dades de prevalença d'obesitat i sobrepès infantil: 27,0 % de sobrepès i un 16,5 % d'obesitat. L'estudi va tenir continuïtat al 2014 amb nens i nenes de P3 i els resultats van ser de: 18,8 % de sobrepès 10,6 % d'obesitat.

Conscients que aquesta problemàtica l'havíem d'aturar i intentar reduir vàrem dissenyar un nou Programa Municipal entre els Departaments d'Esport i Salut i amb la col·laboració de l'Àrea d'Educació. Aquest nou Programa comunitari d'estils de vida saludable és "SantBoiSà".

SantboiSà és un programa d’intervenció comunitària de promoció de la salut mitjançant l’adquisició i potenciació dels hàbits saludables. Amb aquest objectiu aquest programa desenvoluparà durant els propers anys tota una sèrie d'accions. Una d'elles, com a prioritària és la prevenció de l'obesitat infantil. Aquest programa es desenvoluparà del 2015 al 2020, i es realitzarà una avaluació continuada per a definir la seva continuïtat a d'altres franges d'edat.

Es desenvolupa a través de 3 accions:

  • Estudi d'obesitat infantil de caràcter anual als infants escolaritzats, per conèixer el percentatge o índex d'excés de pes i obesitat infantil al municipi en un curs escolar determinat, i seguir l'evolució d'aquestes xifres als següents anys. Adreçat a infants escolaritzats i les seves famílies.
  • Programa d'Alimentació Saludable intentant formar a les persones sobre les bases d’una nutrició adequada, una encertada elecció dels aliments i una forma de cuinar el més saludable possible, adaptant-la a la nostra situació econòmica i el nostre moment vital, a través de tallers d'alimentació i cuina sana adreçats a tota la població.
  • Programa de la promoció de l'activitat física, portant a terme una sèrie d'accions de sensibilització, informació i formació, a través de tallers d'activitat física, xerrades d'hàbits saludables, organització de jornades i diades d'activitat física a les escoles i clubs esportius, esplais, centres oberts, etc.

En els últims estudis realitzats, tenim una primera anàlisi comparativa dels resultats del curs 2014-2015 respecte al curs 2015-2016, amb l'objectiu d'avaluar l’evolució de la prevalença de sobrepès i obesitat dels 109 infants que hi participen.

Evolució de l'excés de pes pels mateixos 109 nens i nenes avaluats amb 1 anys de diferència

Els resultats mostren que la prevalença de sobrepès ha augmentat considerablement mentre que la prevalença d’obesitat ha disminuït. Aquesta disminució es pot interpretar com una dada positiva ja que l’obesitat és l’estat ponderal que hem de considerar com a més preocupant. Igualment l’elevada xifra de sobrepès i obesitat en general a edats tant primerenques evidencia la necessitat de continuar impulsant campanyes de promoció d’estils de vida saludables que abordin de forma integral els determinants de la problemàtica de salut i social.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #69 - Gener 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS