Butlletí EspaiS@lut
Febrer 2018 - #70

En portada

La salut i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

© iStock.com - ktaylorg / © Nacions Unides

© iStock.com - ktaylorg / © Nacions Unides

El 25 de setembre del 2015 l’Assemblea General de l’ONU va adoptar l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. L’agenda, que conté 17 objectius (els ODS) és el resultat d'un procés de negociació que va involucrar 193 estats i la participació sense precedents de la societat civil, l’administració local, ONG, empreses, etc.

Aquests objectius substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van estar vigents fins el 2015, i busquen ampliar els èxits que s’havien aconseguit, i obtenir aquelles fites que no van poder ser assolides.

Llegir més

Mentre que els ODM es van centrar principalment en l'agenda social, els ODS són d'ampli abast i s'hi abordaran de manera interconnectada els elements del desenvolupament sostenible: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient.

Per altra banda, mentre que els ODM estaven dirigits als països en desenvolupament, els ODS tenen caràcter universal, ja que insten a tots els països, independentment del seu nivell de desenvolupament econòmic a l'adopció de mesures per reduir la pobresa i alhora protegir el planeta.

L’objectiu dels 17 ODS és garantir una vida sostenible, pacífica, pròspera i equitativa arreu del món per a tothom, ara i en el futur. Els objectius aborden reptes mundials decisius per a la supervivència de la humanitat.

L’ODS 3 – Salut i Benestar- està adreçat específicament a garantitzar una vida sana i a promoure el benestar per a tothom a totes les edats. Està articulat en torn a 13 metes, que van des de la reducció de la mortalitat, la necessitat d’acabar amb epidèmies com la SIDA, la tuberculosi i la malària, i l’enfortiment de la prevenció i el tractament de l’ús de substàncies addictives, inclòs el consum abusiu d’alcohol i el tabaquisme. Per veure el llistat de les 13 metes, podeu consultar el web de Nacions Unides.

Però no cal perdre de vista que la major part, per no dir tots, de la resta dels ODS estan relacionats directament amb la salut, o el seu assoliment contribuirà d’alguna manera a la millora de la salut de la població.

Cal remarcar l’ODS 11 -Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles- en el què els govern locals estan involucrats de manera clara, per aconseguir entorns urbans més saludables, amb eines com la planificació urbanística, la promoció de l transport públic, la millora de la seguretat a les vies urbanes i les carreteres, per esmentar algunes. Totes elles relacionades amb la millora de la salut.

A pesar de què els ODS no són, jurídicament, d’obligatori compliment, s’espera que els governs els adoptin com a propis i estableixin marcs nacionals per al seu assoliment. Els ajuntaments estan també interpel·lats, i han participat en la seva definició. El repte és important, donat la complexitat de l’entorn global en el què s’emmarca l’Agenda 2030, però també és una gran oportunitat pels ens locals.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #70 - Febrer 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS