Butlletí EspaiS@lut
Març 2018 - #71

En portada

El Servei de Salut Pública signa un conveni amb el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat

© iStock.com / Goldfinch4ever

© iStock.com / Goldfinch4ever

Novament aquest 2018, el Servei de Salut Pública ha signat un conveni de col·laboració amb el Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat per oferir suport per fer la diagnosi envers els mosquits culícids, a 33 municipis de la demarcació territorial de Barcelona, i suport tècnic, a tots els municipis que no comptin amb conveni amb el Servei de Control de mosquits, per a la realització de les inspeccions entomològiques en compliment del “protocol per a la vigilància i el control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya”.

Des de l'aparició a Catalunya del mosquit tigre –Aedes albopictus- l’any 2004 s’ha anat estenent per la demarcació territorial barcelonina, i des de llavors diferents agents han anat desenvolupant accions per a la seva prevenció i control.

Així mateix, cal tenir present la capacitat d’aquesta espècie d'actuar com a vector d'alguns tipus de malalties, com ara les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue, Zika i Nil Occidental (VNO). Tot i que aquesta probabilitat és actualment molt baixa al nostre país, cal tenir en compte que a causa del flux de persones que viatgen a països on aquestes malalties són presents i que tornen al nostre país infectats, sumat al fet de que hi trobem el vector que pot actuar de transmissor, cal establir estratègies de prevenció i control, i de vigilància i control de les arbovirosis.

També, entre les espècies autòctones i vectores de malalties, cal destacar el mosquit comú Culex pipiens, amb una distribució omnipresent a tot Catalunya, essent amb seguretat el més àmpliament distribuït a les comarques barcelonines. Igualment és important destacar la presència de diverses espècies vectores, amb un paper més reduït, però que poden representar una molèstia molt important, com poden ser mosquits de zones inundables, com ara Ochlerotatus caspius o Aedes vexans.

Per tot això, la realització de la diagnosi de culícids constitueix una eina que permet, als serveis tècnics municipals, implementar un pla integrat de prevenció i control de mosquits i en especial del mosquit tigre conforme a les necessitats territorials del seu municipi. A més de comptar amb un suport tècnic qualificat davant la necessitat de realitzar les inspeccions entomològiques en compliment del que estableix el protocol de vigilància i control de les arbovirosis.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #71 - Març 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS