© Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Introducció
A Santa Coloma de Gramenet hi ha interès en treballar per la biblioteca inclusiva -en la que persones amb necessitats especials puguin fer ús de l’equipament més inclusiu de la ciutat- d’una banda i en lluitar contra l’estigma i en tractar amb naturalitat el tema dels trastorns mentals i de propiciar el contacte i la trobada entre persones que tenen aquests trastorns i la resta de la comunitat.
D’aquest interès mutu i comú sorgeix un espai de treball que ajunta membres de la Taula salut mental i addiccions amb professionals de les biblioteques per crear aquest programa conjunt. La iniciativa s’alimenta de l’experiència de professionals de les biblioteques que han participat en programes inclusius a Sabadell, d’iniciatives d’inclusió que ja es duen a terme a alguna biblioteca de la ciutat, del treball constant sobre la salut mental a Girona, de l’activisme en contra de l’estigma i la discriminació, i de l’enfocament comunitari i participatiu de la Taula Salut mental i addiccions.
Necessitat
Es valora necessari obrir espais inclusius de participació de persones diagnosticades amb un trastorn mental, canals d’informació sobre les diferents malalties mentals i els seus impactes, i d’incloure la diversitat mental com una realitat present a la nostra ciutat. Tot, però, des d’una perspectiva positiva, constructiva i desetiquetadora; amb naturalitat.
Es veu important no només plantejar el tema des del llenguatge i l’abstracte, sinó acostar-lo des dels diferents sentits: vista, oïda, tacte…
Equip de treball
En el disseny i realització del programa hi han participat:
Objectius
Tarannà
S’ha volgut que en les diferents activitats de Sentir salut mental hi participin persones en situacions diferents, de manera que convisquin en un mateix espai realitats diverses amb un interès comú: la salut mental.
S’ha evitat emprar el nom normalització o normalitat perquè s’ha partit del fet de què tot és normal. Per això s’ha escollit el mot naturalitat, entenent que es vol tractar el tema de la mateixa manera que es faria qualsevol altre.
Les persones organitzades amb l’experiència d’un trastorns mental no només han participat en el disseny de les activitats sinó que han decidit què tractar i seuran de tu a tu per parlar de trastorns o problemes mentals (depressió, psicosi, autolesió…) amb professionals de l’àmbit. L’equip del programa entén que tant important és la visió tècnica dels trastorns mentals com la de qui ho ha patit en la pròpia pell, i que el que més ajuda a lluitar contra l’estigma i tractar el tema amb naturalitat és sortir de l’armari i compartir les pròpies vivències i problemes que s’han afrontat.
Tipus d’activitats
Sentir Salut Mental aposta per l’oferta variada seguint una sèrie de criteris:
Programació d’activitats
Presentacions i difusió de l’experiència
El programa Sentir Salut Mental ha estat presentat com a bona pràctica a:
Diferents mitjans han publicitat el programa:
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #72 - Abril 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat