© Planet Youth
Els dies 17 i 18 d’abril a Tarragona va tenir lloc el 2nd workshop planet youth on experts internacionals es van reunir per explicar les experiències que s’estan portant a terme en matèria de prevenció d’addiccions en adolescents.
Aquesta jornada va estar promoguda per la Conselleria de Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona i el Centre Islandès d’Investigació i Anàlisis Social (ICSRA).
Durant aquests dos dies es va tenir l’oportunitat de conèixer el model islandès Planet youth. Islàndia ha passat del 42% del joves que declaraven haver-se emborratxat en els últims 30 dies, al 1998, a tenir un percentatge de només un 5% en 2017.
A què es deu aquest canvi tan espectacular? En la implementació d’un model que se sustenta en tres pilars: l'evidència científica, el treball comunitari, i la comunicació entre investigadors-polítics-professionals, amb una visió a llarg termini.
Els professionals insisteixen que no hi ha una solució ràpida ni senzilla. El model mostrat parteix de 20 anys de treball mitjançant una intervenció enfocada a la prevenció primària, on el primer pas que es va realitzar va ser estudiar la comunitat, fer un mapeig i així basar les intervencions des del coneixement, des de l’evidència i no des de la intuïció. A partir de les dades obtingudes, comunicar-se amb la comunitat i treballar amb ella va ser la clau per avançar cap a un societat millor per als seus joves sense centrar-se en el consum d’alcohol.
Moltes de les accions que es van dur i continuen portant-se a terme són: les que afavoreixen les relacions pares-fills amb l’objectiu de passar més temps la família junta (promocionant caminades parentals), les que afavoreixen una major supervisió dels pares vers als fills (consensuant l’hora d’arribada a casa a nivell de comunitat) i les que incideixen en la pràctica d’esport amb una gran inversió en complexos esportius i amb una gran oferta d’activitats per fomentar alternatives d’oci saludables, sense la necessitat de parlar de prevenció del consum de substàncies sinó de la motivació dels joves.
En el 2015, Tarragona es va incorporar a aquest projecte europeu i, seguint el model islandès, es van passar 2.500 qüestionaris a tots els estudiants de 15 i 16 anys de tots els instituts públics i concertats del municipi per conèixer així les condicions de vida dels joves de la ciutat.
La Universitat Rovira i Virgili també ha col·laborat en aquest anàlisi desenvolupant més estudis en profunditat per tal d’obtenir una diagnosis quantitativa per centres escolars i barris.
Paral·lelament, es va crear un grup amb agents clau involucrats en l’educació i la promoció de la salut dels menors i adolescents de la ciutat. L’objectiu va ser desplegar un abordatge comunitari que permeti enfortir els factors de protecció, creant entorns més segurs i saludables pels menors i adolescents.
Per conèixer més aquest model us animem a entrar a la seva pàgina web: http://entornosaludable.planetyouth.es/
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #73 - Maig 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat