Butlletí EspaiS@lut
Juny 2018 - #75

El Servei de Salut Pública informa

Evolució de les activitats de promoció de la salut dels municipis

© Diputació de Barcelona

© Diputació de Barcelona

Se sap que l’estat de salut de les persones ve determinat per diferents factors com són les característiques personals, els estils de vida saludables, l’entorn natural i social i el sistema sanitari.

Entre tots els determinants de la salut, els estils de vida individuals tenen un pes molt important i, per sort, és fàcil incidir-hi. L’alimentació saludable, l’activitat física, el consum de tabac o d’alcohol, la salut sexual i afectiva, la salut emocional o els hàbits d’higiene seran factors clau en la nostra salut.

És per aquest motiu que des del Servei de Salut Pública s’ofereix, entre d’altres, el recurs d’ajut econòmic als municipis per a actuacions adreçades a la promoció de la salut, amb l’objectiu de fomentar la salut individual i col·lectiva i d’impulsar l'adopció d'estils de vida saludables.

Any rere any, s’observa que hi ha una tendència creixent en el nombre de municipis que demanen l’ajut, que pot traduir-se en un augment positiu en l’interès per a la promoció de la salut.

L’any 2017 es van atorgar 1,4 milions d’euros a 217 municipis de la demarcació de Barcelona per a 2.480 actuacions en les següents temàtiques: alimentació i nutrició, activitat física, prevenció del consum d’alcohol, prevenció del consum de tabac, sexualitat i afectivitat, salut mental i benestar emocional, primers auxilis bàsics, educació postural i salut bucodental. L’any 2018 s’ha destinat el mateix pressupost, però ha augmentat el nombre d’actuacions a 2.674 i el de municipis a 220.

Les temàtiques predominants són l’alimentació saludable, salut mental i benestar emocional, i activitat física; els destinataris majoritaris, el grup d’adolescents i joves, i la població general. Finalment, les tipologies d'activitat més utilitzades han estat els tallers i els mitjans de comunicació i difusió.

Cal esmentar, també, que la transversalitat en les actuacions de promoció de la salut amb altres regidories i administracions és present gairebé en el 90% d’aquestes. L’enfocament de la salut en totes les polítiques afavoreix l’èxit dels objectius proposats de manera més integral i eficient.

En conclusió, des de l’àmbit local s’observa un creixement en l’afany per promoure els estils de vida saludables. Seguir en aquesta línia permet dotar a les persones d’informació, formació, eines i recursos, i per tant, apoderar-les per escollir les opcions més saludables i així millorar la seva salut.

Font de dades: Sol·licituds sobre l’ajut econòmic de promoció de la salut 2017. El gràfic mostra la correlació existent entre l’import que pressuposten els municipis per a cada temàtica amb el nombre d’actuacions realitzades de la mateixa temàtica. S’observa que les actuacions amb major import pressupostat són, en general, les que n’acumulen més en nombre.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #75 - Juny 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS