Butlletí EspaiS@lut
Juny 2018 - #75

Setmana sense fum

Manresa

© Ajuntament de Manresa

© Ajuntament de Manresa

Del 25 al 31 de maig, amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac i en col·laboració amb la Xarxa de Prevenció del Tabaquisme de la Catalunya Central, els centres sanitaris i l’Ajuntament de Manresa han realizat una campanya comunitària de promoció de la salut amb l’objectiu de lluitar contra l’hàbit del tabaquisme. Cada any des de la Xarxa s’anima als integrants a que s’organitzin accions i es programa una activitat comuna, la qual es realitza al llarg de la Semana sense Fum en els centres sanitaris i en espais públics dels municipis integrants.

Aquest any, amb el lema “Viu a sac sense tabac”, l’activitat ha tingut com a objectiu conscienciar la població fumadora i oferir motius i recursos per a deixar de fumar. Amb aquesta intenció es van dissenyar unes grans rodes del tabac on les persones fumadores podien calcular la despesa econòmica que els hi suposa l’hàbit tabàquic, reflexionar en què invertirien aquests diners i com a reforç se’ls hi oferia un xec-estalvi simbòlic amb aquesta quantitat. Tanmateix es preguntava els motius pels quals es plantejarien deixar de fumar.

A Manresa l’activitat al carrer es va dur a terme el dia 31 de maig a la plaça d’Europa. En tan sols dues hores es va recollir el testimoni de 32 persones fumadores i es va calcular un estalvi de 51.000€ si tots els participants deixessin de fumar. La Xarxa de Prevenció del Tabaquisme de la Catalunya Central té previst emetre un informe dels resultats obtinguts en tots els municipis que segurament serà força impactant i esperem ajudi a conscienciar a la població.

La roda del tabac també ha estat present als centres sanitaris i àrees bàsiques de salut on s’han organitzat d’altres activitats com xerrades a les escoles, proves de capacitat pulmonar, exposicions, jocs, entre d’altres i les farmàcies també s’han sumat a la proposta de la Setmana Sense Fum amb activitats divulgatives.

L’Ajuntament de Manresa forma part de la Xarxa i ha participat en la campanya amb actuacions diverses amb la col·laboració dels diferents serveis sota la coordinació de la Unitat de Sanitat.

Actuacions municipals coordinades per la unitat de sanitat de l’Ajuntament de Manresa

Accions per a la ciutadania i comunicació

L’Ajuntament ha ofert suport logístic i ha participat en l’activitat del Dia Mundial sense Tabac a la Plaça Europa el dia 31 de maig.

Des de Sanitat s’ha promogut la implicació municipal com esports, serveis socials, servei a la dona i a la gent gran en la programació d’activitats al llarg de la semana sense fum.

  • Durant tota la semana s’ha publicat un banner informatiu a la página d’inici de la web de l’Ajuntament i una nota informativa de la Setmana sense fum.
  • S’han repartit pòsters, fulletons i guies per a deixar de fumar als punts d’atenció al públic de l’Ajuntament, als centres de serveis socials, biblioteques i centres esportius.
  • Mitjançant correu intern s’ha fet arribar la Guia d’ajuda per a deixar de fumar en 4 passos a tots els treballadors de l’Ajuntament, convidant-los a la reflexió sobre l’hàbit tabàquic i sol·licitant la seva col·laboració per a fer-ne difusió.

Entorn escolar i jovent

Amb la col·laboració d’Ensenyament s’ha enviat per correu electrònic a tots els centres, la guia “Vull créixer sense fum, per a pares i mares” per fer-ne difusió a totes les famílies de les llars d’infants, centres d’Ed. Primària i Ed.Secundària.

Des de l’Oficina Jove del Bages s’ha desplegat una campanya en la que han participat més de 250 joves per prevenir i sensibilitzar als joves que fumen i els que no ho fan amb el lema: “Tu decideixes ... sense fum!”. Hi han col·laborat les infermeres del projecte “Salut i escola“, professionals de l’ISC , la Fundació d’Althaia i l’assessora en salut de l’Oficina.

L’acció ha estat dinamitzada per l’Oficina jove i s’ha dut a terme en diferents llocs: als punts al pati dels centres d’Ed.Secundària, al campus universitari i al Casal de joves la Kampana. Durant tota la setmana s’ha dut a terme una campanya informativa i de prevenció específica per informar, sensibilitzar i prevenir el tabaquisme, commemorant el Dia Dundial sense Fum. Tanmateix s’oferia la prova de la carboximetría com a eina de conscienciació de la disminució de la capacitat pulmonar que presenten les persones que fumen.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #75 - Juny 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS