Butlletí EspaiS@lut
Octubre 2018 - #78

El Servei de Salut Pública informa

L’obesitat i l’entorn urbà

© ISGlobal

© ISGlobal

Què és l’obesitat?

L’obesitat es defineix com una acumulació de greix excessiva o anormal que pot afectar la salut. Per a determinar si una persona adulta pateix obesitat s’utilitza l’Índex de Massa Corporal (IMC), que es calcula a partir del pes i l’alçada (kg/m2). Es considera que un adult té sobrepès quan el seu IMC és igual o superior a 25 kg/m2 i obesitat quan és igual o superior a 30 kg/m2. En població infantil, en canvi, es fan servir taules de referència segons l’edat i el sexe per identificar un excés de pes.

 

Prevalença?

El sobrepès i l’obesitat en l’edat adulta afecten un 39% dels adults, segons l’Organització Mundial de la Salut. Aquestes xifres s’han triplicat des de la dècada dels 70. En el cas de la població infantil és igualment preocupant, ja que segons els estudis INMA i HELIX, que s'han coordinat des de l’Institut de Salut Global de Barcelona, la prevalença de sobrepès infantil a la zona metropolitana de Barcelona (concretament a Sabadell) és del 30%, amb més nens que nenes amb sobrepès. Aquestes xifres dupliquen les xifres trobades a França o Noruega, en línia amb l’informe recent de l’Organització Mundial de la Salut, en què s’indicava que en els països del sud d’Europa es trobaven les taxes més elevades d’obesitat infantil de tota Europa.

 

Causes i conseqüències de l’obesitat

La causa principal de l’obesitat és el desequilibri entre la ingesta i la despesa energètica, és a dir, entre el que mengem i l’activitat física que realitzem. Però molts estudis assenyalen que hi ha molts factors que influeixen sobre les nostres eleccions; en els últims anys es considera que tenim “ambients obesogènics” que poden augmentar el nostre risc de patir un excés de pes. Alguns d’aquests factors són el nivell socioeducatiu, la publicitat d’aliments insans, etc.

L’excés de pes provoca molts problemes de salut, com per exemple malalties cardiovasculars, diabetis, i fins i tot alguns tipus de càncer es relacionen amb un augment del pes, com són el càncer de mama o el de colon.

Als infants també els afecta l’obesitat, a nivell físic i emocional i té un impacte sobre la seva qualitat de vida. A més, els infants amb obesitat tenen més risc de convertir-se en adults amb obesitat en el futur.

 

Què podem fer?

La millor manera de combatre l’obesitat és adoptant un estil de vida saludable, que implica un increment de consum de fruites i verdures, reduir la ingesta d’aliments ultraprocessats i superflus (com per exemple, els refrescos i els snacks), i practicar activitat física regular. Les recomanacions indiquen un mínim de 30 minuts per dia en adults i 60 minuts per dia en la infància. Una bona pràctica és realitzar transport actiu, que consisteix en anar a l’escola o al lloc de treball caminant o en bicicleta. I també és molt important dormir les hores suficients.

En el cas que vulguem consell per obtenir un pes saludable hauríem de contactar amb professionals de la salut com són els metges i els dietistes-nutricionistes.

Molts dels nostres estudis assenyalen que el risc d’obesitat comença a l’embaràs. Per tant, és molt important que les persones que vulguin quedar-se embarassades, ho planifiquin amb antelació, comencin la gestació amb un pes saludable, i vagin guanyant un pes adequat durant el procés, seguint les recomanacions dels seus metges i llevadores.

 

Influeix l’entorn urbà sobre el nostre risc de patir obesitat?

En l’última dècada molts estudis han intentat esbrinar si hi ha factors de l’entorn urbà que influeixen sobre la nostra salut en general i concretament sobre el risc de patir obesitat. Aquests estudis indiquen que en les zones de les ciutats on es pot caminar de manera segura i hi ha més accés a botigues, serveis i transport públic, és més factible realitzar activitat física i per tant tenir menys risc d’obesitat. A més a més, aquestes zones faciliten que la gent realitzi un transport actiu, que significa anar a l’escola o a la feina caminant o en bicicleta, i s’ha demostrat que aquesta és una bona mesura per prevenir l’obesitat en els infants i adults. En canvi, l’entorn urbà pot també augmentar el risc d’obesitat, per exemple alguns estudis realitzats a Estats Units o al Regne Unit indiquen una relació entre la quantitat de restaurants de menjar ràpid i l’obesitat infantil.

Però encara hi ha molta recerca a fer, ja que l’entorn urbà suposa molts més factors que no s’han estudiat encara en profunditat, o s’han estudiat a països com els Estats Units, que tenen ciutats molt diferents a les ciutats catalanes. És per aquest motiu que actualment des de ISGlobal hi ha alguns estudis en marxa, com l’estudi ECHOCAT, finançat per la Fundació la Marató de TV3, i amb el qual s'investiga com influeix l’entorn urbà en el risc d’obesitat en els escolars. En aquest projecte es tenen en compte diferents factors, com són la contaminació de l’aire, l’exposició al soroll, l’accessibilitat a espais verds i transport públic, l’entorn alimentari, etc. A més a més, ISGlobal també participa en altres estudis europeus (LifeCycle i STOP) que permeten comparar els seus resultats amb altres països d’Europa.

Si finalment es demostra que el disseny de les nostres ciutats (incloent accés a zones verdes, carrers segurs on es pugui caminar, accés a transport públic...) influeix en el risc d’obesitat, les administracions hauran de prendre un paper més actiu en el disseny de ciutats més saludables.

 

Conclusions

L’excés de pes és un problema important tant en infants com en adults que ens pot suposar molts problemes de salut i una reducció de la qualitat de vida. És per tant important que els investigadors segueixin treballant per esbrinar quins factors contribueixen a patir obesitat i com podem combatre’ls. Es requereix de la participació dels individus, adoptant estils de vida saludables, i de les institucions, a partir de polítiques urbanístiques i de promoció de la salut per reduir les xifres alarmants actuals d’obesitat.

Sílvia Fernández és dietista-nutricionista i investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #78 - Octubre 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS