© Ajuntament d'Olesa de Montserrat
L’entramat urbà dels municipis i el seu entorn natural influeix directament en la vida quotidiana de les persones, en la seva vida social i també en la seva qualitat de vida.
El projecte Voltem Olesa, emmarcat en el Programa Fem Salut, Olesa! ha establert un espai de coordinació de diversos departaments de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat (Salut Pública, Igualtat, Medi Ambient, Urbanisme i Via Pública, Esports, Educació i Benestar Social), així com del Centre d’Atenció Primària i d’altres entitats municipals, per a la creació de rutes saludables que promoguin l’ús de l’espai públic, la pràctica d’hàbits saludables i accessibles, en l’entorn urbà i natural, així com la mirada crítica de l’entorn.
Voltem Olesa es va inspirar i s’ha desenvolupat per donar resposta a una necessitat sentida i expressada per múltiples persones que en el seu dia a dia pateixen problemes socials, de salut, i de funcionalitat; i que per aquest motiu, veuen limitat el seu accés i mobilitat per l’entorn urbà i al medi natural; alhora que perceben la manca de verd urbà i d’espais públics amables i segurs en el municipi; tot i que aquest està en un entorn únic com és el Parc Natural de Montserrat o el riu Llobregat.
Aquesta necessitat, compartida amb diverses entitats i professionals del municipi, va fomentar l’inici d’un procés de treball conjunt, per a repensar l’entorn urbà, les seves mancances i potencialitats; establir una metodologia de treball; i dissenyar una sèrie d’intervencions o propostes per tal de millorar l’accés a rutes saludables, per a tothom.
El principi rector en la definició de la metodologia de treball va ser la concepció multidimensional de la salut i el benestar, amb perspectiva de gènere i equitat. D’acord amb aquest principi, es va proposar una metodologia participativa i transversal, considerant la comunitat com un agent actiu en el disseny i valoració de les rutes.
Les fases metodològiques del projecte inclouen: (1) la diagnosi de l’estat i els usos de l’espai públic; (2) el disseny de les rutes urbanes: traçat de les rutes i identificació de recursos, per part dels tècnics municipals; (3) la selecció dels equipaments a instal·lar (incloent mesures d’informació i senyalització) i definició dels emplaçaments d’acord amb el criteri tècnic; (4) el desenvolupament de rutes de validació amb la ciutadania i agents clau, per valorar la proposta tècnica i modificar-la d’acord amb els resultats de les rutes de validació; (5) la instal·lació dels equipaments i el disseny de materials divulgatius; i (6) la definició i pla de seguiment d’indicadors d’avaluació.
El projecte, s’ha desenvolupat en una primera fase, en un barri del municipi prioritzat per criteris demogràfics i ambientals, i ha permès detectar propostes de millora per a la seva implementació en la resta de barris. A més a més, s’ha elaborat una guia metodològica per facilitar el desenvolupament de les diverses fases i rutes, d’acord amb els criteris que garanteixen el principi rector de salut, benestar i equitat.
El projecte Voltem Olesa ha resultat ser finalment, un projecte adreçat no només a intervenir per la millora de l’entorn més immediat, sinó també a fomentar la participació i la coordinació de diferents àrees, professionals i agents comunitaris en la cerca de recursos de salut i benestar accessibles per a tothom.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #79 - Novembre 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat