© Diputació de Barcelona - MOMOproductions.net
Aconseguir ciutats i pobles més saludables, sostenibles, resilients i inclusius.
Amb aquest objectiu, la Diputació de Barcelona, conjuntament amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), -un centre impulsat per la Fundació Bancària "la Caixa"-, va organitzar el passat 14 de novembre, la segona Jornada en el marc del projecte “Entorn urbà i salut”, projecte que va ser guardonat amb el premi EPSA 2015 per la transversalitat en el seu plantejament.
La Jornada va comptar amb més de 200 assistents, procedents d’àmbits diversos: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i altres diputacions provincials, diferents municipis, col·legis professionals, universitats, gent del món empresarial, així com professionals de diferents sectors. Va tenir lloc al Museu del Disseny de Barcelona i va estar adreçada a càrrecs polítics i professionals de l’administració, de la Universitat i del sector privat que treballen en l’àmbit de l’entorn urbà i la salut; va ser un espai de reflexió, d’intercanvi d’experiències i de debat sobre la relació entre el model de ciutat i la salut de les persones que hi viuen.
La diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, i el director científic d’ISGlobal, Josep M. Antó, van ser els encarregats d’inaugurar la trobada, que va comptar amb la participació de diferents autoritats tant a nivell internacional com local en les matèries de la salut i de l’urbanisme, per donar a conèixer l’estat de la qüestió i la materialització dels canvis que passen de tenir una forma conceptual a influir de forma directa sobre la salut i el benestar de la ciutadania.
Segons va afirmar Laura Martínez, «des de la Diputació de Barcelona donem suport, coneixement i experiència als municipis per implementar accions transversals amb l’objectiu d’aconseguir pobles i ciutats més saludables, sostenibles, resilients i inclusius».
Per la seva part, el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, va remarcar que «el nostre repte, des de fa uns anys, és incorporar l’objectiu de ‘millora de la salut’ en els esquemes de funcionament i en l’engranatge de les àrees territorials i d’obra pública», i ho va reblar assegurant que «la Diputació fa una aposta ferma per una planificació més sostenible a tots els nivells».
La conferència inaugural va ser impartida per la urbanista Jennifer Gardner, que lidera el programa de l’Institut Jan Gehl per promoure la salut i la inclusió en el disseny de les ciutats.
Durant el matí, es van exposar exemples de ciutats que tenen present la salut i la qualitat de vida de les persones en les intervencions sobre l’entorn com són: Vic, Pontevedra i Cornellà de Llobregat. També es va tractar sobre com diferents agents, cadascun des del seu àmbit, poden actuar com a motors del canvi en la introducció progressiva dels conceptes de salut i de sostenibilitat en les polítiques relacionades amb l’entorn urbà.
La Jornada va acabar a la tarda amb un debat sobre com incorporar l’evidència científica en les polítiques públiques. La cloenda va comptar amb el doctor David Rojas, investigador d’ISGlobal, i la doctora Aletha Maybank, responsable de Salut Pública a la Ciutat de Nova York, on està promovent canvis per millorar la salut de la població, mitjançant el treball transversal amb d’altres àrees de l’administració municipal.
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #80 - Desembre 2018
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat