Butlletí EspaiS@lut
Desembre 2018 - #80

En portada

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida - 1 de desembre 2018

© Generalitat de Catalunya

© Generalitat de Catalunya

Des de 1988 s’ha recorregut un llarg camí en la lluita contra la sida, però tal i com afirma ONUSIDA, encara queda molt camí per recórrer, i aquest camí passa perquè les persones tinguin accés tant a una prevenció com a una assistència de qualitat.

Llegir més.

Viu la vida positivament. Coneix el teu estat serològic” és el lema que ONUSIDA ha triat enguany per commemorar el Dia mundial de la lluita contra la sida en el seu trentè aniversari, amb l’objectiu de conscienciar a la població de la necessitat que coneguin el seu estat serològic abans que en tinguin símptomes o que hagin desenvolupat la malaltia.

Si bé es cert que en aquests 30 anys s’han realitzat molts avenços per donar resposta a la sida, encara existeixen molts obstacles que dificulten les proves del VIH, com ara l’accés confidencial a les proves, l’estigma o la discriminació que poden dissuadir a les persones a l’hora de sol·licitar-les. Malgrat això, avui dia, tres de cada quatre persones que viuen amb el VIH coneixen el seu estat.

Dades d’ONUSIDA de l’any 2017 mostren que 36,9 milions de persones al mon viuen amb el VIH i 9,4 milions de persones no saben que viuen amb aquesta malaltia. Per aquest motiu, si les persones no coneixen el seu estat, no poden accedir al tractament i saber si és efectiu o mantenir les mesures de prevenció adients.

Davant d’aquest fet, s’han abocat molts esforços per desenvolupar noves vies per facilitar l’accés al tractament i a les proves per conèixer l’estat serològic. A partir d’aquí s’han desenvolupat proves d'autodiagnòstic, proves d'enfocament comunitari i proves per al diagnòstic de diverses malalties, que han contribuït a facilitar que les persones coneguin el seu estat.

Amb els anys, la sida ha anat perdent força als mitjans de comunicació, i a hores d’ara, la presència més destacada es relega al dia 1 de desembre, quan es commemora el dia mundial de la sida. És en aquesta diada, quan les administracions agafen un paper protagonista per donar a conèixer quina és la situació actual en relació al VIH/sida i per donar visibilitat als avenços en la seva prevenció i tractament.

En aquesta línia, l’Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut elabora, com cada any, un comunicat, enguany sota el lema l’esforç conjunt cap a una resposta positiva al que s’adhereixen prop de 130 entitats públiques i privades, entre les quals es troba la Diputació de Barcelona, per tal de fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH.

En el marc de la prevenció de la sida, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix als municipis, l’exposició “Què pinta la sida”. Aquest recurs s’adreça a joves, adolescents i població general, amb l’objectiu de sensibilitzar en l'adopció d'actituds positives envers aquesta malaltia i provocar la reflexió dels joves i la ciutadania en general en relació al VIH i la sida.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #80 - Desembre 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS