Butlletí EspaiS@lut
Gener 2019 - #81

Espai municipal

Projecte "Millor prevenir que rascar"

 

Fruit d’un treball conjunt del Pla de drogues de la Mancomunitat de la Vall de Tenes, el Tritó del Baix Montseny-Pla Integral sobre Addiccions i el Pla de Drogues i Promoció de la Salut C17, s’ha dissenyat un material per utilitzar a les activitats d’oci nocturn dels adolescents i joves, a partir de 14 anys, de la zona del Vallès Oriental que abasten els tres plans.

La finalitat d’aquesta col·laboració consisteix en implementar una acció preventiva dins l’àmbit de l’oci nocturn dels joves per tal de prevenir i reduir els danys i riscos associats al consum de drogues en aquests espais. Concretament, en el consum d’alcohol, amb l’objectiu final que els adolescents i joves puguin reflexionar sobre el consum intensiu d’alcohol i altres substàncies i parlar dels riscos que aquests comporten.

La metodologia emprada es basa en que el tècnic del Pla i/o el professional contractat es desplaci per l’espai on es desenvolupa l’activitat d’oci nocturn, com per exemple un concert, interactuant amb els adolescents i joves per tal de realitzar una actuació específica de reducció de riscos i danys adaptant-se a la resposta o interessos dels propis joves. Aquest professional pot facilitar informació o assessorament in situ a nivell verbal o materials específics (flyers, preservatius, test alcoholèmia).

En aquesta intervenció utilitzarà el material específic dissenyat per a facilitar la interacció amb els joves, el RASCA RASCA, que també es pot utilitzar per realitzar accions de reducció de riscos que es poden dur a terme des dels estands que s’instal·len en alguns dels actes d’oci i també en tallers als centres de joves, per exemple.

Targetes RASCA RASCA

És tracta d’un conjunt de 12 targetes, cadascuna de les quals proposa una possible situació relacionada amb el consum d’alcohol amb quatre possibles conseqüències. Aquestes conseqüències es troben sota el rasca rasca i en funció del que rasqui obtindrà una conseqüència o una altra.

Es té en compte la curiositat dels joves i, es dona per fet, que no només rascaran un dels possibles rasca-rasca sinó que acabaran per rascar-los tots. D’aquesta manera, podran informar-se de totes les possibles conseqüències que es poden donar en la situació descrita que els hi oferim.

El temes tractats són:

  1. Sexe segur
  2. Conducció
  3. Barreges alcohol
  4. Barreges substàncies
  5. Violència
  6. Gènere
  7. Civisme
  8. Dosis (cubates carregats)
  9. Ressaca
  10. Alcohol i cervell
  11. Addicció
  12. Alcohol + begudes energètiques

 

Enllaç a les 12 targetes.

Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #81 - Gener 2019

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat

 

Youtube  Comunitat virtual  Twitter  RSS