© iStock.com / Sintez
Amb l’objectiu de fomentar i protegir la salut de les persones pel que fa als riscos derivats de les activitats de tatuatge, pírcing i/o micropigmentació, el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ofereix, a través del Catàleg de Serveis, suport tècnic per al control sanitari dels establiments on es realitzen aquestes pràctiques, als municipis de la demarcació territorial de Barcelona. Aquest suport ha estat sol·licitat per un total de 41 municipis durant el mandat 2016-2018 (mapa 1).
Pel que fa a l’any 2018 s’han visitat 116 establiments per part dels tècnics del Servei de Salut Pública de la Diputació. L’activitat d’inspecció s’ha realitzat principalment en municipis de tamany censal mitjà (entre 10.000 i 60.000 habitants) tal i com es mostra en el gràfic 1.
De les tres activitats inspeccionades en aquest tipus d’establiments (tatuatge, pírcing i micropigmentació), la de tatuatge és la predominant (56%) mentre que la de micropigmentació és la més minoritària (19%) (gràfic 2).
Amb posterioritat a la visita d’inspecció, el Servei de Salut Pública elabora un informe tècnic que remet a l'ajuntament. Per a l’elaboració de l’informe, els tècnics de la Diputació utilitzen un protocol basat en la normativa vigent sobre les activitats de tatuatge, micropigmentació i/o pírcing (principalment el Decret 90/2008, de 22 d’abril, que regula aquestes pràctiques) en el qual es fan constar les irregularitats observades durant les inspeccions.
Aquest protocol consta d’una sèrie d’ítems relacionats amb diverses àrees: l’establiment (instal·lacions i mobiliari), l’aplicador/a (vacunes, formació, higiene i protecció), els residus generats, la documentació (consentiment informat i protocols) i els productes i materials utilitzats en aquestes activitats.
Com a resultat de les inspeccions realitzades al 2018 als centres de tatuatge, micropigmentació i/o pírcing s’ha detectat un 11% d’irregularitats, de les quals aproximadament una tercera part està relacionada amb la higiene i la protecció del personal aplicador. En relació a aquestes i altres deficiències detectades en les inspeccions, el Servei de Salut Pública de la Diputació ha elaborat una Guia per al control d’establiments de tatuatge, micropigmentació i/o pírcing amb l’objectiu d’ajudar als tècnics municipals a dur a terme les visites de control d’aquests establiments als seus municipis. Aquest document es va fer arribar als tècnics municipals a través de la comunitat virtual Salut Pública en xarxa, un espai virtual de comunicació i treball col·laboratiu entre les persones que treballen en Salut Pública als ajuntaments de la demarcació de Barcelona
Paral·lelament al suport tècnic en la vigilància dels centres de tatuatge, micropigmentació i/o pírcing, el Servei de Salut Pública de la Diputació ofereix a aquells ajuntaments que prèviament hagin demanat aquest suport, la possibilitat de que un tècnic de la Diputació realitzi tallers informatius a adolescents d’educació secundària i batxillerat, amb l’objectiu d’informar-los i sensibilitzar-los sobre els riscos que comporten aquestes pràctiques per a la seva salut. Al 2018 s’han realitzat un total de 36 tallers en 8 municipis de la demarcació territorial.
Com a suport material, la Diputació ofereix als ens locals el tríptic informatiu "Tatuatges i pírcings: Llueix-los sense riscos". Aquest tríptic es pot descarregar a través de la web o bé sol·licitar-lo directament al Servei.
El 20 de desembre del 2018 s’ha publicat el Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona del 2019 a través del qual els municipis interessats podran sol·licitar, entre altres, el suport tècnic per al control sanitari d'establiments de tatuatge, micropigmentació i/o pírcing (el termini per fer-ho finalitza el 30 de setembre de 2019). Els municipis que ja hagin sol·licitat l’esmenat suport entre els anys 2016 i 2018 no serà necessari que el tornin a demanar fins a l’inici del nou mandat (any 2020).
Butlletí: EspaiS@lut
Número de butlletí: #81 - Gener 2019
Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea de Comerç, Consum i Salut Pública
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
Tel. 934 022 468
https://www.diba.cat/salutpublica/
ssp.espaisalut@diba.cat